Informatie

Overhead Press

Overhead Press

Welkom bij onze ultieme gids voor de overhead press, een krachtige oefening die je helpt sterke en gespierde schouders te ontwikkelen. Bij krachttrainingpro.nl streven we ernaar om jou te voorzien van hoogwaardige informatie over fitness en oefeningen. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de overhead press, inclusief techniek, voordelen en tips om je prestaties te verbeteren. Lees verder en ontdek hoe je deze oefening kunt integreren in je trainingsroutine voor indrukwekkende schouderkracht.

Wat is de Overhead Press?

De overhead press, ook wel bekend als de military press, is een compoundoefening die gericht is op het versterken van de schouders, triceps en bovenrug. Het wordt uitgevoerd door een halter vanuit de schouders omhoog te duwen tot boven het hoofd, met gestrekte armen. Deze oefening maakt gebruik van verschillende spiergroepen en is daarom ideaal voor het opbouwen van totale bovenlichaamsterkte en stabiliteit.

Voordelen van de Overhead Press

De overhead press biedt een breed scala aan voordelen voor zowel beginners als gevorderde fitnessliefhebbers. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van regelmatig de overhead press te integreren in je trainingsschema:

 1. Schouderkracht en spierontwikkeling: De overhead press is een van de meest effectieve oefeningen voor het opbouwen van sterke schouders. Het traint de deltaspieren, met name de voorste deltoïden, en helpt bij het creëren van een brede en gespierde uitstraling.
 2. Functionele kracht: De beweging van de overhead press bootst veel dagelijkse activiteiten na, zoals het tillen van voorwerpen boven je hoofd. Door deze oefening op te nemen in je trainingsroutine, verbeter je je functionele kracht en vergroot je je vermogen om alledaagse taken gemakkelijker uit te voeren.
 3. Core-stabiliteit: Om de overhead press correct uit te voeren, moet je je core-spieren activeren om stabiliteit te behouden. Dit draagt bij aan een sterke en stabiele romp, wat essentieel is voor andere oefeningen en dagelijkse bewegingen.
 4. Spierbalans en preventie van blessures: Veel mensen hebben de neiging om hun borstspieren meer te trainen dan hun rugspieren, wat kan leiden tot een slechte houding en blessures. Door de overhead press op te nemen in je trainingsroutine, werk je aan een betere spierbalans en verminder je het risico op blessures.

Uitvoeringstechniek

Om de maximale voordelen uit de overhead press te halen en blessures te voorkomen, is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken. Volg deze stappen om de oefening correct uit te voeren:

 1. Beginpositie: Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte. Houd de halterstang vast met een iets breder dan schouderbreedte greep, met je handpalmen naar voren gericht. Breng de halter naar schouderhoogte, met je ellebogen naar voren gericht en je bovenarmen parallel aan de grond.
 2. Uitvoering: Duw de halter omhoog boven je hoofd, met gestrekte armen. Adem uit terwijl je dit doet en houd je core gespannen. Zorg ervoor dat je ellebogen niet naar buiten wijzen, maar recht vooruit blijven gericht. Houd de bovenste positie een kort moment vast.
 3. Terug naar startpositie: Laat de halter gecontroleerd zakken naar de beginpositie, waarbij je je armen langzaam buigt. Adem in terwijl je dit doet en zorg ervoor dat je de beweging onder controle hebt.

Tips voor Verbetering

Om je prestaties bij de overhead press te verbeteren, hebben we enkele handige tips voor je op een rijtje gezet:

 • Zorg voor een goede warming-up om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen.
 • Begin met lichtere gewichten en focus op het aanleren van de juiste techniek voordat je zwaardere gewichten gebruikt.
 • Houd je core gespannen gedurende de hele beweging om stabiliteit te behouden.
 • Voer de oefening gecontroleerd uit en vermijd het gebruik van momentum.
 • Luister naar je lichaam en geef het voldoende rust tussen de sets om spierherstel te bevorderen.
 • Overweeg om een getrainde fitnessprofessional te raadplegen om je techniek te laten beoordelen en je verder te begeleiden in je trainingsprogramma.

Conclusie

De overhead press is een effectieve oefening om sterke schouders en bovenlichaamsspieren te ontwikkelen. Door het volgen van de juiste techniek en het opnemen van de overhead press in je trainingsroutine, kun je indrukwekkende resultaten behalen. Vergeet niet om je training aan te vullen met een gebalanceerd dieet en voldoende rust voor optimaal herstel.

Klaar om sterke en gespierde schouders op te bouwen? Begin vandaag nog met de overhead press en ervaar de voordelen zelf!

Bij krachttrainingpro.nl bieden we uitgebreide informatie en deskundige begeleiding om jou te helpen je fitnessdoelen te bereiken. Neem gerust een kijkje op onze website voor meer waardevolle artikelen

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie