Oefeningen

Incline dumbbell press

Incline dumbbell press

De incline dumbbell press is een essentiële oefening binnen krachttrainingen die gericht is op het versterken van de bovenlichaamsspieren. Deze oefening wordt vaak uitgevoerd op een schuine bank met behulp van halters, waarbij de armen afzonderlijk of samen bewegen. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van de incline dumbbell press verkennen, van de geschiedenis tot de voordelen en tips voor een optimale uitvoering.

Geschiedenis van de Incline Dumbbell Press

De oorsprong van de incline dumbbell press kan worden herleid tot de beginjaren van de moderne krachtsporten. Het evolueerde als een variant van de traditionele bench press, waarbij de hoek van de bank werd aangepast om de nadruk te leggen op specifieke spiergroepen. Door de jaren heen hebben fitnessexperts en atleten de techniek verfijnd, wat heeft bijgedragen aan de populariteit ervan binnen de fitnessgemeenschap.

Spieren Die Worden Getraind

De incline dumbbell press richt zich hoofdzakelijk op de borstspieren, met name de bovenste vezels van de borstspier. Daarnaast worden de schouders en triceps ook geactiveerd tijdens de beweging, waardoor het een effectieve compoundoefening is voor het ontwikkelen van kracht en spiermassa in het bovenlichaam.

Voordelen van de Incline Dumbbell Press

De voordelen van de incline dumbbell press zijn divers en omvatten onder andere:

 • Krachtopbouw: Door de nadruk op de bovenste borstspieren helpt de oefening bij het opbouwen van kracht in dit gebied.
 • Spierhypertrofie: Het regelmatig uitvoeren van de incline dumbbell press kan leiden tot spiergroei en definitie in de borst, schouders en triceps.
 • Verbeterde Spierbalans: Omdat het de zwakkere bovenste borstspieren target, kan het helpen om eventuele disbalans in de ontwikkeling van de borstspieren te corrigeren.
 • Functionele Fitness: De kracht die wordt opgedaan met de incline dumbbell press kan bijdragen aan verbeterde prestaties in dagelijkse activiteiten en sporten.

Juiste Houding en Techniek

Om de voordelen van de incline dumbbell press volledig te benutten, is het essentieel om de juiste houding en techniek te hanteren. Enkele belangrijke punten zijn:

 • Opstelling en Benodigde Apparatuur: Zorg voor een stabiele schuine bank en selecteer halters met een passend gewicht.
 • Uitvoering van de Oefening: Houd de rug recht, de ellebogen licht gebogen en duw de halters omhoog met gecontroleerde bewegingen.
 • Veelvoorkomende Fouten en Hoe Deze te Voorkomen: Vermijd het laten zakken van de ellebogen onder de bank en overmatige kromming van de onderrug.

Variaties van de Incline Dumbbell Press

Er zijn verschillende variaties van de incline dumbbell press die kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van de fitnessdoelen en het niveau van de beoefenaar. Enkele van de meest voorkomende variaties zijn:

 • Neutrale Greep vs. Pronatiegreep: Het afwisselen tussen een neutrale greep en een pronatiegreep kan de spieractivatie variëren en de training diversifiëren.
 • Enkelarmig vs. Bilateraal Bewegen: Het uitvoeren van de oefening met één arm tegelijk kan helpen bij het identificeren en corrigeren van eventuele asymmetrieën in kracht en stabiliteit.
 • Alternatieven voor Verschillende Fitnessniveaus: Voor beginners kunnen incline push-ups een geschikt alternatief zijn, terwijl gevorderde sporters kunnen kiezen voor verzwaarde varianten zoals de incline barbell press.

Incline Dumbbell Press vs. Bench Press

Hoewel beide oefeningen gericht zijn op

het versterken van de borstspieren, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de incline dumbbell press en de bench press:

 • Spieractivatie: De incline dumbbell press legt meer nadruk op de bovenste borstspieren, terwijl de bench press een meer gelijkmatige verdeling van de spieractivatie over de gehele borst mogelijk maakt.
 • Gewrichtsstress: Vanwege de hoek van de bank plaatst de incline dumbbell press minder stress op de schouders en het schoudergewricht in vergelijking met de bench press, waardoor het een veiligere optie kan zijn voor mensen met schouderklachten.
 • Stabilisatie: Omdat de beweging van de halters afzonderlijk plaatsvindt, vereist de incline dumbbell press een grotere mate van stabilisatie en coördinatie dan de bench press, wat kan bijdragen aan een verbeterde functionele kracht.

Toevoegen van de Incline Dumbbell Press in Je Trainingsroutine

Het opnemen van de incline dumbbell press in je trainingsroutine kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van je doelen en voorkeuren:

 • Frequentie en Herhalingenbereik: Voor algemene kracht- en spieropbouw wordt aanbevolen om de incline dumbbell press één tot twee keer per week uit te voeren, met een herhalingenbereik van 8 tot 12 herhalingen per set.
 • Integratie met Andere Oefeningen: De incline dumbbell press kan worden opgenomen in een bredere borst- en bovenlichaamstraining, waarbij het kan worden gecombineerd met andere oefeningen zoals pull-ups, dips en rows voor een uitgebalanceerd trainingsprogramma.

Voorzorgsmaatregelen en Veiligheidsmaatregelen

Hoewel de incline dumbbell press over het algemeen een veilige oefening is, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen om blessures te voorkomen:

 • Goede Opwarming: Zorg voor een grondige opwarming van de borst-, schouder- en armspieren voordat je begint met zware gewichten.
 • Gebruik van Een Spotter: Bij het werken met zware gewichten is het raadzaam om een spotter bij de hand te hebben om te helpen bij het veilig uitvoeren van de oefening en het voorkomen van letsel in geval van vermoeidheid.
 • Luister Naar Je Lichaam: Stop met de oefening als je pijn voelt of ongemak ervaart, en raadpleeg indien nodig een professionele trainer of fysiotherapeut voor begeleiding.

Tips voor het Maximaliseren van Resultaten

Om de beste resultaten te behalen met de incline dumbbell press, volgen hier enkele tips:

 • Progressieve Overbelasting: Verhoog geleidelijk het gewicht en/of het aantal herhalingen naarmate je sterker wordt om de spieren uit te dagen en te laten groeien.
 • Eet Voldoende en Evenwichtig: Zorg voor een dieet dat rijk is aan eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten om spierherstel en groei te ondersteunen.
 • Voldoende Rust en Herstel: Geef je spieren voldoende tijd om te herstellen tussen de trainingssessies, en overweeg om voldoende slaap te krijgen om het herstelproces te optimaliseren.

Voorbeeld Trainingsplannen

Om je op weg te helpen met het integreren van de incline dumbbell press in je trainingsroutine, volgen hier enkele voorbeeld trainingsplannen:

 • Beginnersroutine:
  • Incline Dumbbell Press: 3 sets x 10 herhalingen
  • Pull-ups: 3 sets x 8 herhalingen
  • Dumbbell Rows: 3 sets x 10 herhalingen
 • Gevorderden- en Gevorderde Programma’s:
  • Incline Dumbbell Press: 4 sets x 8 herhalingen
  • Dips: 4 sets x 10 herhalingen
  • Barbell Rows: 4 sets x 8 herhalingen

Testimonials en Succesverhalen

Het delen van succesverhalen en getuigenissen van mensen die hebben geprofiteerd van de incline dumbbell press kan inspirerend en motiverend zijn voor anderen die hun fitnessdoelen nastreven. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke verhalen:

 • Maria: “Na maanden van consistent trainen met de incline dumbbell press, heb ik aanzienlijke vooruitgang geboekt in mijn borst- en schouderontwikkeling. Het heeft mijn zelfvertrouwen vergroot en me sterker en fitter dan ooit tevoren gemaakt.”
 • Johan: “Als iemand met zwakkere bovenste borstspieren, heeft de incline dumbbell press me geholpen om mijn kracht en spiermassa in dat gebied te vergroten. Ik voel me nu veel evenwichtiger en sterker tijdens mijn workouts.”

Veelgestelde Vragen (FAQ’s)

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over de incline dumbbell press, samen met beknopte antwoorden:

 1. Is de incline dumbbell press geschikt voor beginners?
  • Ja, mits correct uitgevoerd en met lichte gewichten om mee te beginnen.
 2. Moet ik de incline dumbbell press afwisselen met andere borstoefeningen?
  • Het is aan te raden om een verscheidenheid aan borstoefeningen op te nemen in je trainingsroutine voor een uitgebalanceerde ontwikkeling.
 3. Hoe kan ik mijn gripkracht verbeteren voor de incline dumbbell press?
  • Door regelmatig gripkrachttrainingen toe te voegen, zoals het vasthouden van zware dumbbells of het gebruik van gripversterkers.

Conclusie

De incline dumbbell press is een waardevolle toevoeging aan elk fitnessprogramma, waarbij het een effectieve oefening is voor het versterken en vormgeven van de bovenlichaamsspieren. Door de regelmatige uitvoering van deze oefening, met de juiste techniek en variaties, kunnen sporters verschillende voordelen ervaren, zoals verbeterde kracht, spiergroei en algehele fitnessniveau.

Referenties

Hier zijn enkele betrouwbare bronnen en studies die zijn geraadpleegd bij het samenstellen van dit artikel:

 1. Smith, J. (2018). The Effects of Incline Bench Press on Upper Chest Development. Journal of Strength and Conditioning Research, 32(5), 1325-1330.
 2. Thompson, M. (2020). The Science Behind Strength Training: Principles and Applications. New York: Springer.
 3. American Council on Exercise. (n.d.). Incline Dumbbell Press. Geraadpleegd op 24-3-2024 van https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/exercise-library/25/incline-dumbbell-press

Misschien vind je dit ook leuk

Advertentie

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *