Informatie 22

Hoeveel eiwitten per dag voor bodybuilding

Dagelijkse eiwitinname voor bodybuilding

Bodybuilding is een sport die vooral gericht is op het opbouwen van spieren. Om dit te bereiken, moet je een gezond dieet volgen dat rijk is aan eiwitten. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van spieren. In dit artikel bespreken we hoeveel de dagelijkse eiwitinname voor bodybuilding nodig is en waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor spieropbouw.

De rol van eiwitten bij bodybuilding

Eiwitten spelen een essentiële rol bij het opbouwen van spieren. Ze bevatten namelijk aminozuren die nodig zijn voor spierherstel en -groei. Eiwitten zorgen er ook voor dat je langer vol zit na een maaltijd, wat kan helpen bij gewichtsverlies en het behouden van spiermassa.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Maar hoeveel eiwitten heb je nu eigenlijk nodig voor bodybuilding? Dit hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en trainingsintensiteit.

Leeftijd en geslacht

Jongere mensen hebben over het algemeen meer eiwitten nodig dan oudere mensen. Ook mannen hebben over het algemeen meer eiwitten nodig dan vrouwen, omdat ze meer spiermassa hebben.

Lichaamsgewicht en trainingsintensiteit

Hoe meer je weegt en hoe intensiever je traint, hoe meer eiwitten je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld 80 kilo weegt en vijf keer per week traint, heb je meer eiwitten nodig dan iemand die 60 kilo weegt en twee keer per week traint.

Hoeveel eiwitten per dag?

Over het algemeen wordt aanbevolen om 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren. Dit betekent dat iemand die 80 kilo weegt en vijf keer per week traint, ongeveer 128 tot 176 gram eiwit per dag nodig heeft.

Timing van eiwitinname

Het is ook belangrijk om op het juiste moment eiwitten in te nemen. Je lichaam heeft eiwitten nodig om spieren op te bouwen en te herstellen, dus het is belangrijk om na je training eiwitten te consumeren.

Soorten eiwitten

Niet alle eiwitten zijn gelijk. Er zijn verschillende soorten eiwitten, zoals whey, caseïne en plantaardige eiwitten. Het is belangrijk om een eiwitbron te kiezen die past bij je dieet en je persoonlijke voorkeuren.

Wat zijn de risico’s van te veel eiwitten?

Te veel eiwitten consumeren kan leiden tot nierproblemen, uitdroging en een tekort aan andere belangrijke voedingsstoffen. Het is dus belangrijk om niet te veel eiwitten te consumeren en altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te respecteren.

Wat zijn de beste eiwitbronnen voor bodybuilding?

Er zijn veel verschillende eiwitbronnen die geschikt zijn voor bodybuilding,

Hieronder vind je een lijst met de beste eiwitbronnen voor bodybuilding:

 • Kipfilet
 • Kalkoenfilet
 • Vis (zoals zalm en tonijn)
 • Mager rundvlees
 • Eieren
 • Griekse yoghurt
 • Kwark
 • Peulvruchten (zoals bonen en linzen)
 • Tofu
 • Sojamelk
 • Noten en zaden (zoals amandelen en chiazaad)

Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben en verschillende eiwitbronnen te consumeren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt?

Het kan lastig zijn om voldoende eiwitten binnen te krijgen, zeker als je een druk leven hebt en veel onderweg bent. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt:

 • Plan je maaltijden van tevoren en zorg dat je altijd gezonde snacks bij je hebt.
 • Voeg eiwitrijke ingrediënten toe aan je maaltijden, zoals kipfilet, bonen of tofu.
 • Neem eiwitshakes of -bars als aanvulling op je dieet.
 • Kies voor eiwitrijke ontbijtproducten, zoals kwark of eieren.

Conclusie

Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw en -herstel. Voor bodybuilders wordt over het algemeen aanbevolen om 1,6 tot 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren. Het is ook belangrijk om op het juiste moment eiwitten in te nemen en te kiezen voor eiwitbronnen die passen bij je dieet en persoonlijke voorkeuren. Het is wel belangrijk om niet te veel eiwitten te consumeren en altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te respecteren.

Veelgestelde vragen

Moet ik supplementen nemen om voldoende eiwitten binnen te krijgen?

Nee, je kunt voldoende eiwitten binnenkrijgen door een gezond en gevarieerd dieet te volgen. Supplementen kunnen wel helpen om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen, maar ze zijn niet noodzakelijk.

Is het mogelijk om te veel eiwitten binnen te krijgen?

Ja, te veel eiwitten consumeren kan leiden tot nierproblemen, uitdroging en een tekort aan andere belangrijke voedingsstoffen. Het is dus belangrijk om niet te veel eiwitten te consumeren en altijd de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te respecteren.

Moet ik na elke training eiwitten consumeren?

Het is aanbevolen om na je training eiwitten te consumeren, omdat je lichaam deze nodig heeft voor spierherstel en -groei. Maar als je bijvoorbeeld een rustdag hebt, hoef je niet per se extra eiwitten te consumeren. Het is belangrijk om je eiwitinname te spreiden over de dag en niet alleen na je training.

Misschien vind je dit ook leuk

22 Reacties

Geef een reactie