Oefeningen

Squats

Squats

Als je een fanatieke sporter bent, dan ben je vast bekend met de squat, oftewel de kniebuiging. Dit is een van de meest populaire en effectieve oefeningen voor het trainen van je benen, billen en kernspieren. In deze artikel gaan we dieper in op de techniek van de squat en welke variaties van deze oefening er bestaan.

Inhoudsopgave

 1. Wat zijn squats?
 2. Voordelen van squats
 3. Spieren die getraind worden tijdens squats
 4. Hoe voer je een squat uit?
 5. Veelgemaakte fouten bij het uitvoeren van squats
 6. Soorten squats
 7. Bulgarian split squats
 8. Jump squats
 9. Front squats
 10. Sumo squats
 11. Box squats
 12. Pistol squats
 13. Hack squats
 14. Goblet squats
 15. Conclusie

1. Wat zijn squats?

Squats zijn oefeningen die worden uitgevoerd door de knieën te buigen en vervolgens weer recht te staan. Het is een compoundoefening, wat betekent dat het meerdere spieren tegelijk traint. Squats zijn een effectieve manier om de spieren in de benen, billen en kernspieren te versterken.

2. Voordelen van squats

Squats hebben veel voordelen, waaronder:

 • Versterking van de spieren in de benen, billen en kernspieren
 • Verbetering van de lichaamshouding
 • Toename van de botdichtheid
 • Verbranding van calorieën
 • Verhoging van de stofwisseling
 • Verbetering van de balans en coördinatie

3. Spieren die getraind worden tijdens squats

Squats trainen een groot aantal spieren, waaronder:

 • Quadriceps (bovenbenen)
 • Hamstrings (achterkant bovenbenen)
 • Bilspieren (gluteus maximus en gluteus medius)
 • Kernspieren (buikspieren, rugspieren en rompspieren)
 • Kuitspieren

4. Hoe voer je een squat uit?

Het uitvoeren van een squat vereist een goede techniek. Hieronder vind je de stappen voor het uitvoeren van een standaard squat:

 1. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je tenen licht naar buiten gedraaid.
 2. Houd je rug recht en kijk recht vooruit.
 3. Buig je knieën en laat je lichaam zakken alsof je op een stoel gaat zitten.
 4. Houd je gewicht op je hielen en zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen.
 5. Zorg ervoor dat je heupen naar achteren gaan terwijl je buigt en dat je knieën naar buiten wijzen.
 6. Houd je rug recht en duw jezelf omhoog tot je weer rechtop staat.

5. Veelgemaakte fouten bij het uitvoeren van squats

Er zijn een aantal veelgemaakte fouten bij het uitvoeren

van squats. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende fouten en hoe je deze kunt vermijden:

 • Te ver voorover leunen: Dit kan leiden tot rugpijn en overbelasting van de onderrug. Om dit te voorkomen, houd je je rug recht en kijk je recht vooruit tijdens het uitvoeren van de squat.
 • Knieën voorbij de tenen laten komen: Dit kan leiden tot knieblessures. Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen tijdens het buigen.
 • Niet genoeg diepte: Als je niet diep genoeg zakt, train je de spieren niet volledig en zal de oefening minder effectief zijn. Zorg ervoor dat je diep genoeg zakt, waarbij je bovenbenen parallel zijn aan de grond.
 • Te snel omhoog komen: Hierdoor wordt de oefening minder effectief en loop je het risico op blessures. Probeer langzaam omhoog te komen en je spieren onder spanning te houden gedurende de hele beweging.

6. Soorten squats

Er zijn veel verschillende soorten squats, elk met zijn eigen specifieke voordelen en doelstellingen. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende soorten squats:

Bulgarian split squats

De Bulgarian split squat is een variant van de squat waarbij je één voet op een verhoogd oppervlak plaatst terwijl je de andere voet op de grond houdt. Dit is een effectieve oefening om de bilspieren te trainen.

Jump squats

Jump squats zijn een explosieve variant van de squat waarbij je omhoog springt aan het einde van de beweging. Dit is een effectieve oefening om de spieren te versterken en explosiviteit te ontwikkelen.

Front squats

Front squats zijn een variant van de squat waarbij de halterstang voor het lichaam wordt gehouden in plaats van op de schouders. Dit is een effectieve oefening om de quadriceps te trainen.

Sumo squats

Sumo squats zijn een variant van de squat waarbij de voeten verder uit elkaar worden geplaatst dan bij een standaard squat. Dit is een effectieve oefening om de binnenkant van de dijen te trainen.

Box squats

Box squats zijn een variant van de squat waarbij je op een verhoogd oppervlak zit voordat je omhoog komt. Dit is een effectieve oefening om de explosiviteit en kracht te ontwikkelen.

Pistol squats

Pistol squats zijn een variant van de squat waarbij je op één been staat terwijl je de andere in de lucht houdt. Dit is een effectieve oefening om de balans en kracht te trainen.

Hack squats

Hack squats zijn een variant van de squat waarbij je de halterstang achter het lichaam vasthoudt. Dit is een effectieve oefening om de spieren in de benen en bilspieren te trainen.

Goblet squats

Goblet squats zijn een variant van de squat waarbij je een kettlebell of dumbbell vasthoudt voor je borst terwijl je

de squat uitvoert. Dit is een effectieve oefening om de core en de quadriceps te trainen.

7. Conclusie

Squats zijn een van de meest effectieve oefeningen voor het trainen van de benen en bilspieren. Door de juiste techniek te gebruiken en verschillende varianten van de squat toe te passen, kun je jouw spieren optimaal trainen. Bovendien hebben squats ook vele voordelen voor de algehele gezondheid, waaronder het verbeteren van de bloedcirculatie en het versterken van de botten. Voeg squats toe aan jouw trainingsroutine en ervaar zelf de vele voordelen van deze oefening!

8. Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet ik squats doen?

Dit hangt af van jouw trainingsdoelen en jouw huidige conditie. Over het algemeen wordt aangeraden om squats één tot drie keer per week te doen.

2. Moet ik gewichten gebruiken tijdens squats?

Dit hangt af van jouw trainingsdoelen en jouw huidige conditie. Als je jouw spieren wilt opbouwen, is het toevoegen van gewichten aan squats een effectieve manier om dit te bereiken.

3. Zijn squats slecht voor mijn knieën?

Nee, mits je de juiste techniek gebruikt. Het is belangrijk om jouw knieën niet voorbij jouw tenen te laten komen tijdens het uitvoeren van de squat.

4. Kan ik squats thuis doen?

Ja, squats kunnen thuis worden uitgevoerd zonder enige apparatuur. Je kunt squats uitvoeren met alleen jouw lichaamsgewicht of door gebruik te maken van huishoudelijke voorwerpen als gewichten.

5. Welke spieren worden getraind tijdens squats?

Squats trainen voornamelijk de benen en bilspieren, maar ook de core en rugspieren worden hierbij betrokken.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie