Informatie

De kracht van Leg Extensions en Leg Curls

leg curl machine

Als het gaat om het verbeteren van de beenkracht en het ontwikkelen van gespierde benen, zijn Leg Extensions en Leg Curls twee oefeningen die vaak worden aanbevolen door fitnessprofessionals. In deze uitgebreide gids gaan we dieper in op deze oefeningen, leggen we hun voordelen uit en bieden we gedetailleerde instructies over hoe ze correct uit te voeren. Of je nu een beginnende sporter bent die net begint met het verkennen van de fitnesswereld of een doorgewinterde atleet die zijn of haar trainingsroutine wil verbeteren, deze gids zal je voorzien van waardevolle kennis om leg extension en leg curl-oefeningen effectief in je fitnessprogramma op te nemen.

Beenverlengingsoefeningen

Wat zijn beenverlengingsoefeningen?

Beenverlengingsoefeningen zijn gericht op het trainen en versterken van de quadriceps, de spiergroep aan de voorkant van je dijen. Deze oefeningen maken gebruik van een specifieke beweging waarbij je je benen recht voor je uit strekt terwijl je zit. Het is een isolatieoefening die je in staat stelt om specifiek te werken aan de ontwikkeling van de quadriceps.

Spieren gericht door beenextensie

Tijdens een beenverlengingsoefening zijn de belangrijkste spieren die worden gericht de vier koppen van de quadriceps: de rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis en vastus intermedius. Deze spieren werken samen om je knieën te strekken en spelen een cruciale rol bij bewegingen zoals rennen, springen en traplopen.

Juiste techniek voor het uitvoeren van beenextensie

Om leg extensions op de juiste manier uit te voeren, volg je de onderstaande stappen:

 1. Ga zitten op een beenverlengingsmachine en stel de stoel en de beenkussens in op jouw lengte en comfortniveau.
 2. Plaats je voeten achter de enkelsteun en zorg ervoor dat je knieën zich in lijn bevinden met het draaipunt van de machine.
 3. Adem in en houd je buikspieren stevig vast terwijl je je benen recht naar voren strekt.
 4. Houd een korte pauze op het hoogste punt van de beweging en span je quadriceps aan.
 5. Adem langzaam uit terwijl je je benen gecontroleerd laat zakken naar de startpositie.
 6. Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Veelvoorkomende fouten die u moet vermijden tijdens beenstrekking

Hoewel beenverlengingsoefeningen effectief kunnen zijn bij het versterken van de quadriceps, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden om blessures te voorkomen en de effectiviteit van de oefening te maximaliseren:

 1. Overmatig gewicht gebruiken: Het is belangrijk om een gewicht te kiezen dat je kunt beheersen en waarbij je de juiste vorm kunt behouden. Overmatig gewicht kan leiden tot compensatiebewegingen en druk uitoefenen op de gewrichten.
 2. Het bekken optillen: Vermijd het optillen van je bekken tijdens de beweging. Houd je rug tegen de rugleuning van de machine gedrukt en concentreer je op het werken vanuit je quadriceps.
 3. Te snel bewegen: Voer de oefening langzaam en gecontroleerd uit om de spanning op de spieren te behouden. Vermijd stuiterende bewegingen of het laten vallen van het gewicht.

Variant: Beenverlenging zonder uitrusting

Als je geen toegang hebt tot een beenverlengingsmachine, kun je ook beenverlengingen zonder uitrusting uitvoeren. Hier is een eenvoudige variatie die je thuis kunt proberen:

 1. Ga rechtop staan met je handen op je heupen of voor je borst.
 2. Til een been recht voor je uit en houd het een paar seconden vast.
 3. Laat je been langzaam zakken en herhaal met het andere been.
 4. Voor een grotere uitdaging kun je enkelgewichten toevoegen.

Leg Curl-oefeningen

Wat zijn Leg Curl-oefeningen?

Leg Curl-oefeningen zijn gericht op het trainen van de hamstrings, de spiergroep aan de achterkant van je dijen. Deze oefeningen maken gebruik van een buigende beweging waarbij je je hielen richting je billen trekt. Net als beenverlenging zijn Leg Curls isolatieoefeningen die je helpen de hamstrings te versterken en te ontwikkelen.

Spieren gericht door Leg Curl

Tijdens een Leg Curl-oefening worden de belangrijkste spieren die worden gericht de hamstrings, waaronder de biceps femoris, semitendinosus en semimembranosus. Deze spieren spelen een essentiële rol bij het buigen van de knieën en het strekken van de heupen.

Verschillende soorten Leg Curl-oefeningen

Er zijn verschillende variaties van Leg Curl-oefeningen die je kunt uitvoeren, afhankelijk van je voorkeuren en de apparatuur die beschikbaar is:

 1. Liggende beenkrul: Deze variant wordt uitgevoerd terwijl je op je buik ligt op een beenkrulmachine. Je buigt je knieën en trekt je hielen richting je billen met behulp van de enkelsteun.
 2. Zittende beenkrul: Bij deze variant zit je rechtop op een beenkrulmachine met je benen uitgestrekt. Je buigt je knieën en trekt de enkelsteun naar je billen.
 3. Gevoelige beenkrul: Deze variant maakt gebruik van een speciale machine waarbij je op je buik ligt en je knieën achter de beensteunen plaatst. Je voert de beweging uit door je voeten naar je billen te trekken.

Leg Curl uitvoeren met de juiste vorm

Om een Leg Curl-oefening correct uit te voeren, volg je deze stappen:

 1. Ga op de beenkrulmachine zitten of liggen, afhankelijk van de gekozen variant.
 2. Stel de machine in op de juiste lengte en zorg ervoor dat je knieën zich in lijn bevinden met het draaipunt.
 3. Plaats je voeten achter de enkelsteun en houd je handen stevig vast aan de handgrepen van de machine voor stabiliteit.
 4. Adem in terwijl je je hielen naar je billen trekt, buigend bij de knieën.
 5. Houd een korte pauze op het hoogste punt van de beweging en voel de contractie in je hamstrings.
 6. Adem langzaam uit terwijl je je benen gecontroleerd terugbrengt naar de startpositie.
 7. Herhaal de beweging voor het gewenste aantal herhalingen.

Alternatieven voor Leg Curl-oefeningen

Als je geen toegang hebt tot een beenkrulmachine, zijn er alternatieve oefeningen die je kunt uitvoeren om je hamstrings te trainen:

 1. Dumbbell-beenkrul: Ga op handen en knieën zitten met een dumbbell tussen je voeten. Buig je knieën en trek de dumbbell omhoog terwijl je je hielen naar je billen trekt. Laat de dumbbell gecontroleerd zakken en herhaal.
 2. Beencurl met halter: Ga plat op je rug liggen met een halter over je heupen. Buig je knieën en trek de halter omhoog door je hielen naar je billen te brengen. Houd een korte pauze en laat de halter langzaam zakken.
 3. Alternatief voor hamstringkrullen: Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd een halter vast met beide handen voor je borst. Houd je rug recht en buig voorover vanuit je heupen terwijl je je knieën licht gebogen houdt. Voel de rek in je hamstrings en keer terug naar de startpositie.

Beenverlengings- en beenkrulmachines

Beenverlengingsmachine: uitgelegd

Een beenverlengingsmachine is een fitnessapparaat dat specifiek is ontworpen om beenverlengingsoefeningen mogelijk te maken. Het bestaat meestal uit een stoel met een rugleuning, een enkelsteun en gewichtsstapels waarmee je de weerstand kunt aanpassen. Deze machines bieden stabiliteit en isolatie voor de quadriceps, waardoor je de spieren effectief kunt trainen.

Leg Curl-machine: uitgelegd

Een Leg Curl-machine is een fitnessapparaat dat de mogelijkheid biedt om Leg Curl-oefeningen uit te voeren. Het omvat een zitplaats of ligplaats, enkelsteunen en gewichtsstapels om de weerstand aan te passen. Leg Curl-machines zijn ontworpen om de hamstrings te targeten en de spieren in de achterkant van je dijen te versterken.

Voordelen van het gebruik van Leg Extension en Leg Curl-machines

Het gebruik van Leg Extension en Leg Curl-machines biedt verschillende voordelen:

 1. Isolatie van specifieke spiergroepen: Deze machines stellen je in staat om je quadriceps en hamstrings geïsoleerd te trainen, wat resulteert in een gerichte stimulatie van deze spieren.
 2. Veiligheid en stabiliteit: Door gebruik te maken van machines kunnen beginners en mensen met blessures of beperkte stabiliteit de oefeningen veilig uitvoeren met minder risico op letsel.
 3. Aanpasbare weerstand: Gewichtsstapels op deze machines stellen je in staat om de weerstand aan te passen aan je fitnessniveau en je voortgang in de tijd te volgen.

Leg Extension en Leg Curl-machines veilig gebruiken

Om veiligheid te waarborgen bij het gebruik van Leg Extension– en Leg Curl-machines, is het belangrijk om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 1. Stel de machines correct in: Pas de stoel, de enkelsteunen en andere instellingen aan op jouw lengte en lichaamsbouw om een juiste uitlijning van de gewrichten te garanderen.
 2. Begin met lichte weerstand: Als je nieuw bent in de oefeningen, start dan met een licht gewicht en werk geleidelijk aan je kracht en techniek.
 3. Behoud de juiste vorm: Houd je rug tegen de leuning van de machine, adem correct en vermijd compensatiebewegingen.
 4. Luister naar je lichaam: Stop met de oefening als je pijn of ongemak voelt en raadpleeg een professional als dat nodig is.

Hamstring-oefeningen

Hamstring Curl: een overzicht

Hamstring Curl is een oefening gericht op het isoleren en trainen van de hamstrings. Het is vergelijkbaar met Leg Curl-oefeningen, maar wordt vaak uitgevoerd met behulp van specifieke apparatuur, zoals een seated hamstring curl-machine of een lying hamstring curl-machine.

Hamstring Curl-alternatieven

Als je geen toegang hebt tot een hamstring curl-machine, zijn er alternatieve oefeningen die je kunt uitvoeren om je hamstrings te trainen:

 1. Deadlift: Deadlifts zijn samengestelde oefeningen die de hamstrings, bilspieren en onderrug aanspreken. Ze kunnen worden uitgevoerd met halters, barbells of kettlebells.
 2. Glute Bridge: Glute bridges zijn effectief om de bilspieren en hamstrings te versterken. Ga op je rug liggen met gebogen knieën en til je heupen omhoog terwijl je je bilspieren aanspant.
 3. Romanian Deadlift: Romanian deadlifts zijn uitstekend voor het versterken van de hamstrings en bilspieren. Houd een halter of barbell vast en buig voorover vanuit je heupen terwijl je je rug recht houdt.

Seated Hamstring Curl: techniek en voordelen

De seated hamstring curl is een populaire oefening om de hamstrings te trainen. Hier is hoe je het correct kunt uitvoeren:

 1. Ga zitten op een seated hamstring curl-machine en pas de instellingen aan op je lengte en comfortniveau.
 2. Plaats je onderbenen achter de enkelsteun en grijp de handgrepen voor stabiliteit.
 3. Adem in terwijl je je hielen naar je billen trekt door je knieën te buigen.
 4. Houd een korte pauze op het hoogste punt van de beweging en voel de contractie in je hamstrings.
 5. Adem uit terwijl je je benen gecontroleerd laat zakken naar de startpositie.
 6. Herhaal voor het gewenste aantal herhalingen.

De seated hamstring curl biedt voordelen zoals geïsoleerde spierstimulatie, het verbeteren van de hamstringkracht en het versterken van de spieren rondom de knieën.

Liggende hamstringkrul versus zittende hamstringkrul

Zowel de liggende hamstringkrul als de zittende hamstringkrul zijn effectieve oefeningen voor het trainen van de hamstrings. De keuze tussen de twee hangt af van persoonlijke voorkeur en beschikbare apparatuur. De liggende hamstringkrul wordt vaak uitgevoerd met behulp van een lying hamstring curl-machine, terwijl de zittende hamstringkrul wordt uitgevoerd met een seated hamstring curl-machine. Beide oefeningen richten zich op het versterken van de hamstrings en kunnen worden opgenomen in een uitgebalanceerd trainingsprogramma.

Combinatie van Leg Extension en Leg Curl-oefeningen

Integratie van beenextensie en beenkrul voor een evenwichtige beenontwikkeling

Het combineren van leg extension en leg curl-oefeningen in je trainingsroutine kan zorgen voor een evenwichtige ontwikkeling van de beenspieren. Terwijl beenverlenging zich richt op de quadriceps, targeten leg curls de hamstrings. Door beide spiergroepen te trainen, kun je een sterk en evenwichtig onderlichaam ontwikkelen.

Voorbeeld van een beentrainingsroutine met beide oefeningen

Hier is een voorbeeld van een beentrainingsroutine waarin zowel leg extension als leg curl-oefeningen worden opgenomen:

 1. Squats: 3 sets van 10 herhalingen
 2. Leg Extensions: 3 sets van 12 herhalingen
 3. Walking Lunges: 3 sets van 10 stappen per been
 4. Leg Curls: 3 sets van 12 herhalingen
 5. Calf Raises: 3 sets van 15 herhalingen

Deze routine combineert samengestelde oefeningen zoals squats en lunges met geïsoleerde oefeningen zoals leg extensions en leg curls om alle belangrijke spiergroepen in de benen te targeten.

Voorzorgsmaatregelen en tips voor beenextensie- en beenkruloefeningen

Te volgen veiligheidsmaatregelen

Bij het uitvoeren van beenextensie- en beenkruloefeningen is het belangrijk om de volgende veiligheidsmaatregelen in gedachten te houden:

 1. Warm-up: Begin altijd met een goede warming-up om je spieren op te warmen en blessures te voorkomen.
 2. Correcte vorm: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij elke oefening om onnodige spanning op je gewrichten te voorkomen.
 3. Progressieve belasting: Verhoog geleidelijk de weerstand of het gewicht naarmate je sterker wordt, maar overdrijf het niet om blessures te voorkomen.
 4. Luister naar je lichaam: Stop met de oefening als je pijn, ongemak of abnormale gewaarwordingen ervaart. Raadpleeg een professional als dat nodig is.

Tips voor het maximaliseren van de effectiviteit van Leg Extension en Leg Curl-oefeningen

Om de effectiviteit van leg extension en leg curl-oefeningen te maximaliseren, kun je de volgende tips volgen:

 1. Concentreer je op de spier-mind connectie: Focus je tijdens de oefeningen op het voelen van de contractie in de doelspieren. Dit helpt je om een sterke verbinding tot stand te brengen tussen je geest en je spieren, wat de spiergroei kan bevorderen.
 2. Beheers de excentrische fase: Besteed aandacht aan het gecontroleerd laten zakken van het gewicht tijdens de excentrische fase van de oefening. Dit kan extra spierspanning creëren en het stimuleren van spiergroei bevorderen.
 3. Varieer je tempo: Experimenteer met verschillende tempo’s tijdens de oefeningen. Soms langzamer bewegen kan de spierspanning verhogen en uitdaging toevoegen aan je training.
 4. Combineer met andere oefeningen: Voeg leg extension en leg curl-oefeningen toe aan een uitgebreide beentrainingsroutine met andere oefeningen zoals squats, lunges en deadlifts om een volledige en evenwichtige ontwikkeling van je benen te bereiken.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Kan ik leg extensions en leg curls thuis doen zonder apparatuur?

Hoewel beenverlenging en beenkrul-oefeningen meestal worden uitgevoerd met behulp van specifieke apparatuur, zijn er alternatieve oefeningen die je thuis kunt doen zonder apparatuur. Deze omvatten lichaamsgewichtoefeningen zoals lunges, squats en glute bridges, die de beenspieren effectief kunnen trainen.

Wat zijn de primaire spieren waarop leg extensions gericht zijn?

Leg extensions zijn primair gericht op de quadriceps, de spiergroep aan de voorkant van je dijen. Deze oefeningen helpen bij het versterken en ontwikkelen van de quadriceps.

Hoe vaak moet ik leg extension en leg curl-oefeningen doen?

De frequentie van leg extension en leg curl-oefeningen hangt af van je trainingsdoelen, fitnessniveau en herstelcapaciteit. Over het algemeen wordt aanbevolen om deze oefeningen twee tot drie keer per week op te nemen in je trainingsroutine, met voldoende rustdagen ertussen.

Kunnen leg curls een alternatief zijn voor leg extensions?

Hoewel leg curls de hamstrings targeten, richten leg extensions zich specifiek op de quadriceps. Het wordt aanbevolen om beide oefeningen op te nemen in je trainingsroutine om een evenwichtige ontwikkeling van de beenspieren te bevorderen.

Wat zijn de potentiële risico’s of verwondingen die gepaard gaan met leg extension en leg curl-oefeningen?

Zoals bij elke oefening zijn er potentiële risico’s en verwondingen verbonden aan leg extension en leg curl-oefeningen. Deze kunnen variëren van overbelasting van de gewrichten en spieren tot verrekkingen en letsel bij het niet correct uitvoeren van de oefeningen. Het is belangrijk om de juiste techniek te volgen, progressief te trainen en te luisteren naar je lichaam om blessures te voorkomen. Raadpleeg altijd een professional als je vragen hebt over je trainingsprogramma of als je pijn of ongemak ervaart tijdens het uitvoeren van de oefeningen.

Misschien vind je dit ook leuk

Advertentie

image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *