Oefeningen

De Arnold Press uitvoeren

Arnold Press uitvoeren

De Arnold Press is een populaire oefening in de wereld van krachttraining en bodybuilding. Het is een variatie op de traditionele schouderpers die is vernoemd naar de legendarische bodybuilder Arnold Schwarzenegger. Deze oefening richt zich op het ontwikkelen van de schouderspieren en kan worden opgenomen in je trainingsroutine om kracht, stabiliteit en spiermassa op te bouwen. In dit artikel gaan we dieper in op de Arnold Press en laten we je zien hoe je deze oefening correct kunt uitvoeren voor maximale voordelen.

Inhoudsopgave

 1. Wat is de Arnold Press?
 2. Voordelen van de Arnold Press
 3. Hoe voer je de Arnold Press uit?
 4. Veelgemaakte fouten bij de Arnold Press
 5. Tips voor een effectieve Arnold Press
 6. Variaties van de Arnold Press
 7. De Arnold Press opnemen in je trainingsroutine
 8. Veiligheid en blessurepreventie
 9. Veelgestelde vragen (FAQ)
 10. Conclusie

1. Wat is de Arnold Press?

De Arnold Press is een schouderoefening die de deltaspieren, met name de voorste deltaspier, traint. Het werd populair gemaakt door Arnold Schwarzenegger, een van de meest succesvolle bodybuilders aller tijden. De oefening combineert een draaibeweging met een schouderpers, waardoor verschillende spieren tegelijkertijd worden geactiveerd. Dit maakt het een effectieve oefening om de schouderspieren te ontwikkelen en kracht op te bouwen.

2. Voordelen van de Arnold Press

De Arnold Press biedt verschillende voordelen voor zowel beginners als ervaren sporters. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Gerichte ontwikkeling van de schouderspieren, met name de voorste deltaspier.
 • Verbeterde stabiliteit in de schouders en bovenrug.
 • Toename van kracht en spiermassa in de schouders.
 • Activering van de trapezius en triceps.
 • Mogelijkheid om zowel met lichtere als zwaardere gewichten te trainen.

3. Hoe voer je de Arnold Press uit?

Volg deze stappen om de Arnold Press correct uit te voeren:

Stap 1: Ga rechtop zitten op een bankje met een halter in elke hand. Houd de halters vast op schouderhoogte, met je handpalmen naar je toe gericht.

Stap 2: Draai je polsen zodat je handpalmen naar voren wijzen.

Stap 3: Adem in en duw de halters omhoog terwijl je je armen draait, totdat je armen gestrekt zijn boven je hoofd.

Stap 4: Adem uit en breng de halters langzaam terug naar de startpositie terwijl je je armen weer draait.

Herhaal deze stappen voor het gewenste aantal herhalingen.

4. Veelgemaakte fouten bij de Arnold Press

Bij het uitvoeren van de Arnold Press kunnen enkele veelgemaakte fouten optreden. Hier zijn een paar fouten die je moet vermijden:

 • Te zware gewichten gebruiken, waardoor je de techniek niet goed kunt uitvoeren.
 • Het onjuist draaien van de polsen tijdens de beweging.
 • De schouders optrekken tijdens het persen van de halters.

Om blessures te voorkomen en de effectiviteit van de oefening te maximaliseren, is het belangrijk om de juiste vorm en techniek te behouden.

5. Tips voor een effectieve Arnold Press

Hier zijn enkele tips om het meeste uit je Arnold Press-oefeningen te halen:

 • Begin met lichte gewichten en focus op het beheersen van de beweging en het behouden van de juiste vorm.
 • Houd je kernspieren actief om stabiliteit te bieden tijdens de oefening.
 • Vergeet niet om te ademen tijdens de beweging. Adem in terwijl je de halters omhoog duwt en adem uit terwijl je ze laat zakken.
 • Luister naar je lichaam en verhoog geleidelijk het gewicht naarmate je sterker wordt.

6. Variaties van de Arnold Press

Er zijn verschillende variaties van de Arnold Press die je kunt proberen om je training afwisselend en uitdagend te houden. Enkele populaire variaties zijn:

7. De Arnold Press opnemen in je trainingsroutine

Om de voordelen van de Arnold Press te maximaliseren, kun je deze oefening opnemen in je schoudertrainingsschema. Voer de Arnold Press 2-3 keer per week uit als onderdeel van een uitgebalanceerd trainingsprogramma. Combineer het met andere schouderoefeningen, zoals zijwaartse verhogingen en achterwaartse vliegoefeningen, voor een complete schoudertraining.

8. Veiligheid en blessurepreventie

Het is belangrijk om veiligheid en blessurepreventie in gedachten te houden tijdens het uitvoeren van de Arnold Press. Hier zijn enkele tips om letsel te voorkomen:

 • Warm altijd goed op voordat je begint met trainen.
 • Begin met lichte gewichten en werk geleidelijk aan naar zwaardere gewichten toe.
 • Houd de beweging gecontroleerd en vermijd stoten of schokkerige bewegingen.
 • Raadpleeg een professional of een ervaren trainer als je nieuw bent in de oefeningen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

1. Hoeveel sets en herhalingen moet ik doen? Voor beginners wordt aanbevolen om te beginnen met 2-3 sets van 8-10 herhalingen. Naarmate je sterker wordt, kun je het aantal sets en herhalingen verhogen.

2. Kan ik de Arnold Press doen als ik last heb van schouderblessures? Als je last hebt van schouderblessures of pijn, is het belangrijk om eerst een arts of fysiotherapeut te raadplegen voordat je de Arnold Press of andere schouderoefeningen gaat doen. Zij kunnen je het beste adviseren over wat veilig en geschikt is voor jouw situatie.

3. Moet ik de Arnold Press opnemen in mijn trainingsroutine als ik een beginner ben? Als beginner is het belangrijk om te beginnen met de basisoefeningen en een sterke basis op te bouwen voordat je complexere oefeningen zoals de Arnold Press gaat doen. Werk eerst aan je algemene kracht en stabiliteit voordat je deze oefening opneemt in je trainingsroutine.

4. Kan ik de Arnold Press doen met dumbbells of barbells? Ja, de Arnold Press kan worden uitgevoerd met zowel dumbbells als barbells. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en het beschikbare trainingsmateriaal. Beide varianten bieden vergelijkbare voordelen voor de schouderspieren.

5. Kan de Arnold Press helpen bij het opbouwen van spiermassa? Ja, de Arnold Press is een effectieve oefening om spiermassa op te bouwen in de schouders. Door regelmatig de Arnold Press uit te voeren en geleidelijk het gewicht te verhogen, kun je kracht en spiergroei stimuleren.

Conclusie

De Arnold Press is een waardevolle oefening om de schouderspieren te ontwikkelen en kracht op te bouwen. Door de draaibeweging en schouderpers te combineren, activeert deze oefening verschillende spieren tegelijkertijd. Het opnemen van de Arnold Press in je trainingsroutine kan je helpen bij het bereiken van sterke, gespierde schouders en verbeterde stabiliteit. Zorg ervoor dat je de oefening correct uitvoert, luister naar je lichaam en vermijd veelvoorkomende fouten om blessures te voorkomen.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie