Informatie

Cable Rows

Cable Rows

Cable rows zijn een veelgebruikte oefening in krachttraining, die gericht is op het versterken van de rugspieren en het verbeteren van de algehele lichaamshouding. In dit uitgebreide artikel zullen we de verschillende aspecten van cable rows behandelen, waaronder de voordelen, de spieren die ermee worden getraind, de technieken en variaties, vergelijkingen met andere roeioefeningen, veelvoorkomende fouten om te vermijden, een voorbeeldworkoutroutine, veiligheidstips en veelgestelde vragen. Door de informatie in dit artikel te volgen, kun je je kennis over cable rows vergroten en de oefening op een effectieve en veilige manier integreren in je trainingsroutine.

Inhoudsopgave

Wat zijn Cable Rows?

Cable rows zijn oefeningen waarbij je een kabelmachine gebruikt om weerstand te creëren terwijl je een roeibeweging uitvoert. Het belangrijkste doel van deze oefening is het versterken van de rugspieren, met name de latissimus dorsi (lats), rhomboïden, trapezius en posterior deltoids (rear delts). Door regelmatig cable rows op te nemen in je trainingsroutine, kun je de kracht en stabiliteit van je bovenlichaam verbeteren.

Voordelen van Cable Rows

Verhoogde Rugsterkte

Een van de belangrijkste voordelen van cable rows is de versterking van de rugspieren. Door regelmatig deze oefening uit te voeren, kun je de spieren in je bovenrug en schouders versterken, waardoor je een betere houding en stabiliteit krijgt.

Verbeterde Lichaamshouding

Cable rows kunnen helpen bij het verbeteren van je lichaamshouding. Door je rugspieren te versterken, kun je de neiging tot het naar voren hangen van je schouders verminderen, waardoor je een rechtere en gezondere houding kunt behouden.

Verhoogde Spieruithoudingsvermogen

De herhaalde bewegingen van cable rows zorgen voor een goede spieruithoudingsvermogenstraining. Door regelmatig deze oefening te doen, kun je de spieren in je bovenrug en schouders helpen uithoudingsvermogen op te bouwen, wat voordelig kan zijn voor dagelijkse activiteiten en sportprestaties.

Gebalanceerde Spierontwikkeling

Cable rows richten zich op verschillende spieren in het bovenlichaam, waardoor je een gebalanceerde spierontwikkeling kunt bereiken. Naast het versterken van de rugspieren, worden ook de biceps brachii, brachialis en brachioradialis geactiveerd tijdens de uitvoering van deze oefening.

Spieren die worden getraind met Cable Rows

Primaire Spieren

Latissimus Dorsi (Lats)

De latissimus dorsi, ook wel de ‘lats’ genoemd, zijn de grootste spieren in je rug. Ze bevinden zich aan de zijkanten van je rug en zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van verschillende bewegingen van de schouder, waaronder het naar beneden trekken van je armen.

Rhomboïden

De rhomboïden bevinden zich tussen de schouderbladen en zijn verantwoordelijk voor het samentrekken van de schouderbladen naar elkaar toe. Door de rhomboïden te versterken met cable rows, kun je de stabiliteit van je bovenrug verbeteren.

Trapezius (Traps)

De trapezius is een grote spier die zich uitstrekt van je nek naar je bovenrug. Het versterken van de trapezius met cable rows kan helpen bij het verbeteren van de houding en het verminderen van spanning in de nek en schouders.

Posterior Deltoids (Rear Delts)

De posterior deltoids, ook wel de achterste schouders genoemd, zijn verantwoordelijk voor het bewegen van de armen naar achteren. Het trainen van de posterior deltoids met cable rows kan helpen bij het verbeteren van de algehele schouderstabiliteit.

Secundaire Spieren

Biceps Brachii

De biceps brachii bevinden zich aan de voorkant van de bovenarm en zijn verantwoordelijk voor het buigen van de elleboog. Bij het uitvoeren van cable rows worden de biceps brachii geactiveerd als hulp- en stabilisatiespieren.

Brachialis

De brachialis is een spier die zich dieper in de bovenarm bevindt, onder de biceps brachii. Het versterken van de brachialis kan helpen bij het vergroten van de totale armkracht.

Brachioradialis

De brachioradialis is een spier aan de buitenkant van de onderarm die verantwoordelijk is voor het buigen van de elleboog. Tijdens cable rows kan de brachioradialis ook geactiveerd worden.

Technieken en Variaties van Cable Rows

Seated Cable Rows

Seated cable rows worden uitgevoerd terwijl je op een zitbankje zit en de kabelgrepen vasthoudt. Deze variatie van cable rows richt zich op het versterken van de rugspieren en biedt de mogelijkheid om verschillende greepvariaties te gebruiken.

Machine Rows

Machine rows maken gebruik van specifieke apparatuur, zoals een back row machine of een vertical row machine. Deze machines bieden een gecontroleerde beweging en stellen je in staat om de weerstand aan te passen op basis van je fitnessniveau.

Techniek en Aanpassingen

Het correct uitvoeren van cable rows is essentieel om de gewenste resultaten te behalen en blessures te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke technieken en aanpassingen:

 • Houd je rug recht en je borst omhoog tijdens de hele oefening.
 • Trek de kabels naar je toe door je ellebogen naar achteren te bewegen en je schouderbladen samen te knijpen.
 • Controleer de beweging en vermijd het gebruik van momentum.
 • Experimenteer met verschillende greepvariaties, zoals een brede greep, smalle greep of onderhandse greep, om de nadruk op verschillende spieren te leggen.

Seated Back Rows

Seated back rows kunnen worden uitgevoerd met behulp van een halter of een barbell. Deze variatie richt zich specifiek op het versterken van de rugspieren en biedt de mogelijkheid om zware gewichten te gebruiken.

Hoe voer je Seated Back Rows uit

Om seated back rows uit te voeren, volg je deze stappen:

 1. Ga zitten op een zitbankje met je knieën licht gebogen en je voeten stevig op de grond.
 2. Grijp de halter of barbell vast met een overhandse greep, iets breder dan schouderbreedte.
 3. Leun iets naar voren, houd je rug recht en je borst omhoog.
 4. Trek de halter of barbell naar je toe door je ellebogen naar achteren te bewegen en je schouderbladen samen te knijpen.
 5. Pauzeer even aan het einde van de beweging en laat de halter of barbell gecontroleerd terugkeren naar de startpositie.
 6. Herhaal voor het gewenste aantal herhalingen.

Verschillende Spieren Targeten met Back Row Variaties

Door variaties aan te brengen in de uitvoering van cable rows, kun je de nadruk leggen op verschillende spieren in het bovenlichaam. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Gebruik een brede greep om de nadruk te leggen op de latissimus dorsi.
 • Gebruik een smalle greep om de nadruk te leggen op de rhomboïden en trapezius.
 • Gebruik een onderhandse greep om de nadruk te leggen op de biceps brachii en brachialis.

Cable Rows vs. Andere Roeioefeningen

Cable Rows vs. Bent-Over Rows

Verschillen in Uitvoering

Cable rows worden uitgevoerd met behulp van een kabelmachine, terwijl bent-over rows worden uitgevoerd met behulp van een halter of barbell. Bij cable rows zit je rechtop en trek je de kabels naar je toe, terwijl je bij bent-over rows voorover buigt en de halter of barbell naar je toe trekt.

Spieren die worden getraind

Cable rows richten zich voornamelijk op de rugspieren, terwijl bent-over rows ook de onderrug, hamstrings en bilspieren activeren.

Voor- en Nadelen

Voordelen van cable rows ten opzichte van bent-over rows zijn onder andere een gecontroleerde beweging, variabele weerstand en de mogelijkheid om de nadruk te leggen op specifieke spieren. Aan de andere kant bieden bent-over rows het voordeel van het activeren van meerdere spiergroepen en het bevorderen van de stabiliteit van de core.

Cable Rows vs. T-Bar Rows

Vergelijking van Technieken

Cable rows worden uitgevoerd met behulp van een kabelmachine, terwijl T-bar rows worden uitgevoerd met behulp van een speciale T-bar-machine. Bij cable rows zit je rechtop en trek je de kabels naar je toe, terwijl je bij T-bar rows voorover buigt en een stang met gewichten omhoog trekt.

Verschillen in Spieractivatie

Cable rows activeren de rugspieren en de biceps brachii, terwijl T-bar rows zich voornamelijk richten op de rugspieren en de onderrug.

Voor- en Nadelen

Cable rows bieden een gecontroleerde beweging, variabele weerstand en de mogelijkheid om verschillende greepvariaties te gebruiken. T-bar rows bieden het voordeel van een meer natuurlijke beweging en het gebruik van zwaardere gewichten.

Veelvoorkomende Fouten om te Vermijden

Afgeronde Schouders en Slechte Houding

Een veelvoorkomende fout bij cable rows is het toestaan van afgeronde schouders en een slechte houding tijdens de oefening. Het is belangrijk om je rug recht te houden en je schouders naar achteren te trekken om de juiste vorm te behouden.

Gebruik van Overmatige Momentum

Het gebruik van overmatige momentum bij cable rows is een veelgemaakte fout. Het is belangrijk om de beweging gecontroleerd en langzaam uit te voeren, zonder gebruik te maken van zwiepende bewegingen om het gewicht omhoog te trekken.

Onjuiste Plaatsing van de Greep

Een andere fout is het niet correct plaatsen van de greep tijdens cable rows. Het is belangrijk om de greep op de juiste breedte en positie te plaatsen om de gewenste spieren effectief te activeren.

Onvoldoende Bewegingsbereik

Het niet volledig doorlopen van het bewegingsbereik is een veelvoorkomende fout. Zorg ervoor dat je de kabels volledig naar je toe trekt en je schouderbladen samenknijpt voordat je de beweging terug naar de startpositie maakt.

Verwaarlozing van de Juiste Ademhalingstechniek

Het verwaarlozen van de juiste ademhalingstechniek kan invloed hebben op de prestaties tijdens cable rows. Adem in voordat je begint met de trekkracht en adem uit terwijl je de kabels naar je toe trekt.

Voorbeeld Cable Row Workout Routine

Warm-Up Oefeningen

Voordat je begint met cable rows, is het belangrijk om je spieren op te warmen en je lichaam voor te bereiden op de oefening. Hier zijn enkele voorbeelden van warm-up oefeningen:

 • Arm cirkels
 • Schouderrollen
 • Rugstretching

Cable Rows als Primaire Oefening

Incorporeren van cable rows als een primaire oefening in je trainingsschema kan helpen om de rugspieren effectief te trainen. Voer 3-4 sets uit van 8-12 herhalingen, met voldoende rust tussen de sets.

Aanbevolen Herhalingen en Sets

Voor maximale spiergroei en krachtontwikkeling wordt aanbevolen om 8-12 herhalingen per set uit te voeren. Voer 3-4 sets uit van cable rows, met voldoende rust tussen de sets om volledig te herstellen.

Progressieve Overload Principes

Om de vooruitgang te stimuleren, is het belangrijk om geleidelijk de intensiteit van je cable row-training te verhogen. Verhoog het gewicht of het aantal herhalingen na verloop van tijd om je spieren uit te dagen en sterker te worden.

Cable Rows in Full-Body Workouts

Cable rows kunnen worden opgenomen in full-body workouts als een compoundoefening voor het bovenlichaam. Combineer ze met andere oefeningen, zoals squats, lunges en borstpers, om een volledige lichaamstraining te bereiken.

Split Training: Back-Focused Workouts

Als je je wilt richten op de ontwikkeling van je rugspieren, kun je een specifieke rugtraining plannen waarin cable rows een prominente rol spelen. Combineer ze met andere rugoefeningen, zoals pull-ups en lat pulldowns, om een uitgebalanceerde training voor je rugspieren te creëren.

Veiligheidstips en Voorzorgsmaatregelen

Bij het uitvoeren van cable rows is het belangrijk om rekening te houden met je veiligheid en welzijn. Hier zijn enkele veiligheidstips en voorzorgsmaatregelen:

 • Kies het juiste gewicht dat past bij je fitnessniveau en vaardigheden.
 • Bouw de intensiteit geleidelijk op en vermijd het nemen van te grote gewichtssprongen.
 • Vermijd het maken van plotselinge en schokkerige bewegingen tijdens de oefening.
 • Luister naar je lichaam en stop de oefening als je pijn of ongemak ervaart.
 • Raadpleeg een professional als je twijfels hebt over de juiste uitvoering van de oefening of als je een blessure hebt.

Veelgestelde Vragen (FAQ’s)

Kunnen cable rows helpen bij het verminderen van rugpijn?

Cable rows kunnen bijdragen aan het versterken van de rugspieren, wat kan helpen bij het verminderen van rugpijn. Het is echter belangrijk om de oefening op de juiste manier uit te voeren en rekening te houden met eventuele onderliggende oorzaken van rugpijn.

Hoe vaak moet ik cable rows opnemen in mijn trainingsroutine?

De frequentie van het opnemen van cable rows in je trainingsroutine hangt af van je trainingsdoelen en individuele behoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen om de rugspieren 1-2 keer per week te trainen.

Zijn cable rows geschikt voor beginners?

Cable rows kunnen geschikt zijn voor beginners, maar het is belangrijk om de oefening langzaam en met de juiste vorm te leren. Begin met lichte gewichten en focus op het aanleren van de juiste techniek voordat je de intensiteit verhoogt.

Kan ik cable rows doen met een schouderblessure?

Als je een schouderblessure hebt, is het raadzaam om een professional te raadplegen voordat je cable rows uitvoert. Afhankelijk van de aard en ernst van de blessure, kan het nodig zijn om de oefening aan te passen of alternatieve oefeningen te doen.

Wat moet ik doen als mijn sportschool geen cable row machine heeft?

Als je sportschool geen cable row machine heeft, zijn er alternatieve oefeningen die je kunt doen om de rugspieren te trainen, zoals bent-over rows met een halter of barbell, dumbbell rows of bodyweight rows.

Conclusie

In dit uitgebreide artikel hebben we de verschillende aspecten van cable rows besproken, waaronder de voordelen, de spieren die ermee worden getraind, de technieken en variaties, vergelijkingen met andere roeioefeningen, veelvoorkomende fouten om te vermijden, een voorbeeldworkoutroutine, veiligheidstips en veelgestelde vragen. Door de informatie en richtlijnen in dit artikel te volgen, kun je cable rows effectief integreren in je trainingsroutine en profiteren van de vele voordelen die deze oefening biedt.

Begin vandaag nog met het opnemen van cable rows in je fitnessregime en geniet van de verbeterde rugsterkte, houding en algehele lichaamskracht die deze oefening kan bieden. Vergeet niet om altijd veiligheid en correcte uitvoering in acht te nemen en raadpleeg een professional als je twijfels hebt over de juiste techniek of als je een blessure hebt. Veel succes met je cable row-training en het behalen van je fitnessdoelen!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie