Informatie

BMR Berekenen

BMR berekenen

Welkom bij ons informatieve artikel over het belang van BMR berekenen voor een gezonde levensstijl. Bij het nastreven van een gezonde levensstijl is het essentieel om te begrijpen hoe je lichaam functioneert en welke factoren hier invloed op hebben. Een van de fundamentele aspecten die hierbij komt kijken, is je Basaal Metabolisme (BMR). In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat BMR is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het kunt berekenen.

Wat is BMR?

BMR staat voor Basaal Metabolisme Ratio. Dit is de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt in rusttoestand, om basisfuncties zoals ademen, bloedcirculatie en celherstel te ondersteunen. Het is als het ware het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om in leven te blijven, zelfs als je volledig inactief zou zijn gedurende de dag. Het begrijpen van je BMR is een sleutelfactor bij het bepalen van je dagelijkse caloriebehoefte en kan je helpen bij het plannen van je dieet en lichaamsbeweging.

Waarom is BMR Belangrijk?

Het berekenen van je BMR is cruciaal voor verschillende doeleinden. Ten eerste biedt het inzicht in de basisenergiebehoefte van je lichaam. Dit inzicht stelt je in staat om een dieetplan te maken dat is afgestemd op jouw unieke behoeften. Als je bijvoorbeeld probeert af te vallen, kun je je calorie-inname aanpassen aan je BMR om op een gezonde en duurzame manier gewicht te verliezen.

Ten tweede helpt het begrijpen van je BMR bij het beoordelen van de effectiviteit van je trainingsroutine. Als je weet hoeveel calorieën je lichaam van nature verbrandt, kun je een realistisch beeld krijgen van hoeveel extra calorieën je zou kunnen verbranden door lichaamsbeweging. Dit helpt bij het plannen van je workouts en het stellen van realistische doelen.

Hoe Bereken Je Je BMR?

Harris-Benedict Formule

De Harris-Benedict-vergelijking is een veelgebruikte methode om je BMR te berekenen. Deze vergelijking houdt rekening met je leeftijd, geslacht, gewicht en lengte. Er zijn verschillende formules voor mannen en vrouwen:

Mannen:

BMR = 88,362 + (13,397 x gewicht in kg) + (4,799 x lengte in cm) – (5,677 x leeftijd in jaren)

Vrouwen:

BMR = 447,593 + (9,247 x gewicht in kg) + (3,098 x lengte in cm) – (4,330 x leeftijd in jaren)

De Harris-Benedict-vergelijking is een goede start voor het berekenen van je BMR, maar het houdt geen rekening met factoren zoals spiermassa en lichaamssamenstelling.

Mifflin-St Jeor Formule

De Mifflin-St Jeor-formule is een nauwkeurigere methode om je BMR te berekenen, omdat het ook rekening houdt met je vetvrije massa. Deze formule is gebaseerd op je leeftijd, geslacht, gewicht en lengte:

Mannen:

BMR = (10 x gewicht in kg) + (6,25 x lengte in cm) – (5 x leeftijd in jaren) + 5

Vrouwen:

BMR = (10 x gewicht in kg) + (6,25 x lengte in cm) – (5 x leeftijd in jaren) – 161

De Mifflin-St Jeor-formule biedt een betere benadering van je BMR, vooral omdat het de vetvrije massa in overweging neemt.

Katch-McArdle Formule

De Katch-McArdle-formule is specifiek gericht op mensen die hun lichaamssamenstelling kennen, voornamelijk hun vetvrije massa. Deze formule berekent je BMR op basis van je vetvrije massa:

BMR = 370 + (21,6 x vetvrije massa in kg)

De Katch-McArdle-formule is vooral nuttig voor degenen die hun lichaamsvetpercentage nauwkeurig kunnen meten.

Berekening van Je Dagelijkse Caloriebehoefte

Om je dagelijkse caloriebehoefte te berekenen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Bepaal Je BMR: Gebruik een geschikte formule zoals de Harris-Benedict-vergelijking om je Basale Metabolisme te berekenen. Deze formule houdt rekening met je leeftijd, geslacht, gewicht en lengte.
 2. Pas Je Activiteitenniveau Aan: Vermenigvuldig je BMR met een factor die overeenkomt met je activiteitenniveau:
  • Sedentair (weinig tot geen lichaamsbeweging): BMR x 1,2
  • Licht actief (lichte oefening of sport 1-3 dagen per week): BMR x 1,375
  • Gematigd actief (matige oefening of sport 3-5 dagen per week): BMR x 1,55
  • Erg actief (zware oefening of sport 6-7 dagen per week): BMR x 1,725
  • Zeer actief (zeer zware oefening, fysieke arbeid, of sport 2 keer per dag): BMR x 1,9
 3. Pas Je Doelen Toe: Afhankelijk van je doelen kun je calorieën toevoegen of verminderen. Voor gewichtsverlies, verminder je calorie-inname met ongeveer 500 tot 1000 calorieën per dag voor een geleidelijk gewichtsverlies. Voor gewichtstoename, voeg je calorieën toe aan je dagelijkse inname.

Conclusie

Het berekenen van je BMR is van vitaal belang voor het plannen van een gezonde levensstijl en het bepalen van je caloriebehoeften. Hoewel de Harris-Benedict-vergelijking een handige start is, zijn de Mifflin-St Jeor-formule en de Katch-McArdle-formule nauwkeuriger, omdat ze rekening houden met factoren zoals lichaamssamenstelling. Het kennen van je BMR helpt je bij het opstellen van een dieet- en trainingsplan dat op maat is gemaakt voor jouw behoeften en doelen.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie