Informatie

Beginnen met Powerlifting: Alles wat je moet weten

Powerlifting

Powerlifting is een krachtige en uitdagende sport die steeds populairder wordt. Het draait om het maximaliseren van je kracht in drie hoofdliften: de squat, de bench press en de deadlift. Voor beginners kan het echter intimiderend lijken om te beginnen met powerlifting. In dit artikel geven we een uitgebreid overzicht van alles wat je moet weten om met succes aan powerlifting te beginnen.

Wat is Powerlifting?

Powerlifting is een krachtsport waarbij deelnemers proberen om het maximale gewicht te tillen in drie verschillende lifts: de squat, de bench press en de deadlift. Elke deelnemer krijgt drie pogingen per lift, en de hoogste succesvolle poging voor elk van de drie lifts wordt opgeteld om een totaalscore te vormen. De winnaar is de persoon met de hoogste totaalscore in zijn of haar gewichtsklasse.

De Drie Hoofdliften

Squat

De squat is een fundamentele lift die de kracht en stabiliteit van je benen, heupen en kern test. Bij een correcte squat plaats je de halter op je bovenrug, buig je je knieën en heupen om je lichaam naar beneden te laten zakken, en kom je weer omhoog tot een staande positie.

Bench Press

De bench press richt zich op de kracht van je borst, schouders en triceps. Liggend op een bank druk je een halter naar boven vanuit de borstkas totdat je armen volledig gestrekt zijn, en laat je hem gecontroleerd terugzakken naar de startpositie.

Deadlift

De deadlift is een ultieme krachtmeting voor je rug, benen en grip. Bij een deadlift til je een halter van de grond op tot je lichaam volledig rechtop staat, en laat je hem vervolgens gecontroleerd terugzakken.

Belangrijke Voorbereidingen

Voeding

Een goede voedingsstrategie is cruciaal voor powerlifting. Het gaat niet alleen om het opbouwen van spiermassa, maar ook om het herstellen na zware trainingen. Zorg voor voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten in je dieet.

Training

Een gestructureerd trainingsprogramma is essentieel. Begin met basisprogramma’s zoals 5×5 of Wendler 5/3/1 die zich richten op het geleidelijk verhogen van je kracht. Zorg ervoor dat je techniek correct is om blessures te voorkomen.

Rust en Herstel

Rust is net zo belangrijk als training. Zorg voor voldoende slaap en neem rustdagen om je spieren de tijd te geven om te herstellen en sterker te worden.

Techniek en Vorm

Squat Techniek

 • Plaatsing van de Bar: Hoog op de rug of laag op de schouders, afhankelijk van je comfort.
 • Voetpositie: Schouderbreedte uit elkaar, tenen iets naar buiten.
 • Diepte: Zorg ervoor dat je heupen lager zijn dan je knieën op het diepste punt.

Bench Press Techniek

 • Grip: Handen iets breder dan schouderbreedte.
 • Voetpositie: Plat op de grond voor stabiliteit.
 • Stabiliteit: Druk je schouderbladen in de bank en houd een lichte boog in je rug.

Deadlift Techniek

 • Startpositie: Voeten onder de heupen, handen buiten de knieën.
 • Heuppositie: Niet te laag en niet te hoog, net boven je knieën.
 • Rug: Houd je rug recht en trek je schouderbladen samen.

Veelgemaakte Fouten en Hoe Ze te Vermijden

Squat Fouten

 • Knieën Naar Binnen Laten Vallen: Focus op het naar buiten duwen van je knieën.
 • Ronde Rug: Houd je borst omhoog en je rug recht.

Bench Press Fouten

 • Losse Voeten: Zorg dat je voeten stevig op de grond blijven.
 • Onstabiele Polsen: Houd je polsen recht en stabiel.

Deadlift Fouten

 • Ronde Rug: Houd je rug recht door je kern te activeren.
 • Schokken aan de Bar: Til gecontroleerd en langzaam op.

Het Belang van een Coach

Een ervaren coach kan je helpen met het verbeteren van je techniek, het opstellen van een effectief trainingsprogramma en het vermijden van blessures. Investeer in een goede coach om je powerlifting carrière een vliegende start te geven.

Wedstrijden en Powerlifting Federaties

Er zijn verschillende powerlifting federaties, elk met hun eigen regels en voorschriften. Het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillende federaties en te kiezen welke het beste bij jou past. Enkele van de bekendste federaties zijn:

 • International Powerlifting Federation (IPF)
 • United States Powerlifting Association (USPA)
 • World Powerlifting Congress (WPC)

Conclusie

Beginnen met powerlifting kan overweldigend lijken, maar met de juiste voorbereiding, techniek en begeleiding kun je grote successen behalen. Vergeet niet om geduldig te zijn, consistent te trainen en altijd aandacht te besteden aan je lichaam. Powerlifting is een reis van voortdurende verbetering en zelfontdekking.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie