Oefeningen

Barbell Bench Press

Barbell Bench Press

Inhoudsopgave

Wat is de barbell bench press?

De barbell bench press is een van de meest populaire oefeningen binnen de krachttraining. Het is een compoundoefening die voornamelijk de borstspieren, triceps en schouders traint. Bij deze oefening ligt de focus op het tillen van een halterstang (barbell) terwijl je op een vlakke trainingsbank ligt. Het is een krachtoefening die zowel door beginners als ervaren sporters wordt gebruikt om kracht en spiermassa op te bouwen.

Waarom is de barbell bench press een populaire oefening?

Er zijn verschillende redenen waarom de barbell bench press zo populair is onder sporters en fitnessliefhebbers. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste redenen:

 1. Krachttoename: De barbell bench press is een van de meest effectieve oefeningen om kracht in de bovenlichaamsspieren op te bouwen. Door regelmatig deze oefening te doen, kun je de kracht van je borstspieren, triceps en schouders vergroten. Dit is vooral gunstig voor sporters die streven naar verbeterde prestaties in disciplines zoals gewichtheffen, powerlifting en honkbal, waar bovenlichaamkracht essentieel is.
 2. Spierontwikkeling: Naast het opbouwen van kracht, draagt de barbell bench press ook bij aan de ontwikkeling van spiermassa in de borstspieren, triceps en schouders. Deze oefening stimuleert meerdere spiergroepen tegelijk, waardoor je efficiënter kunt trainen. Door regelmatig te trainen en progressief het gewicht te verhogen, kun je spierhypertrofie (spiergroei) bevorderen.
 3. Functionele kracht: De kracht die je opbouwt met de barbell bench press heeft niet alleen voordelen binnen de sportschool, maar ook in het dagelijks leven. Sterke borstspieren en schouders helpen bij het uitvoeren van alledaagse taken zoals tillen, duwen en trekken. Bovendien kan een goede bovenlichaamkracht blessures voorkomen en de algemene lichaamshouding verbeteren.
 4. Variatiemogelijkheden: Hoewel de traditionele barbell bench press een uitstekende oefening is, biedt het gebruik van een halterstang vele variatiemogelijkheden. Je kunt de hellingshoek van de trainingsbank aanpassen om de nadruk op verschillende delen van de borstspieren te leggen, zoals de bovenste of onderste borst. Daarnaast kun je verschillende gripbreedtes gebruiken, zoals smalle, brede of neutrale greep, om de nadruk te verleggen naar de triceps of schouders.

Voordelen van de barbell bench press

De barbell bench press is een krachtoefening die veel voordelen biedt voor zowel beginners als ervaren sporters. Hieronder worden enkele belangrijke voordelen van deze oefening besproken:

 1. Spierontwikkeling: De barbell bench press is een uitstekende oefening om de borstspieren, triceps en schouders te ontwikkelen. Door regelmatig deze oefening uit te voeren, kun je de omvang en kracht van deze spiergroepen vergroten. Het tillen van de halterstang zorgt voor een effectieve stimulatie van de borstspieren, terwijl de triceps en schouders worden geactiveerd als synergisten. Dit draagt bij aan een evenwichtige ontwikkeling van het bovenlichaam.
 2. Krachttoename: De barbell bench press is een compoundoefening die meerdere spiergroepen tegelijkertijd aanspreekt. Door de zwaarte van de halterstang te weerstaan, worden de borstspieren, triceps en schouders gedwongen om samen te werken en kracht te genereren. Na verloop van tijd zal het regelmatig uitvoeren van de barbell bench press resulteren in een aanzienlijke toename van de kracht in het bovenlichaam.
 3. Functionele toepassing: De kracht en stabiliteit die worden opgebouwd met de barbell bench press hebben vele functionele voordelen. Sterke borstspieren en schouders helpen bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals tillen, duwen en trekken. Bovendien kan een goede bovenlichaamkracht blessures helpen voorkomen, de houding verbeteren en de algehele fysieke prestaties bevorderen.
 4. Stimulatie van stabilisatoren: Naast de primaire spiergroepen die betrokken zijn bij de barbell bench press, worden ook de stabilisatoren geactiveerd. De rugspieren, buikspieren en bilspieren werken samen om het lichaam stabiel te houden tijdens de beweging. Dit draagt bij aan het versterken van de core-spieren en het bevorderen van een goede houding.
 5. Progressieve overbelasting: Een ander voordeel van de barbell bench press is dat het de mogelijkheid biedt voor progressieve overbelasting. Door het gewicht op de halterstang geleidelijk te verhogen, kun je jezelf uitdagen en de grenzen van je kracht en spiergroei verleggen. Dit stimuleert adaptatie en voortdurende vooruitgang in de training.
 6. Efficiëntie en veelzijdigheid: De barbell bench press is een efficiënte en veelzijdige oefening die gemakkelijk kan worden geïntegreerd in verschillende trainingsprogramma’s. Het kan worden aangepast aan individuele behoeften en doelen door variaties in gripbreedte, bankhoek en gebruik van weerstandsbanden of kettingen. Hierdoor kan de oefening worden afgestemd op specifieke spierdoelen en trainingsniveaus.
 7. Spiercoördinatie en stabiliteit: De barbell bench press vereist een goede coördinatie tussen de verschillende spiergroepen die betrokken zijn bij de beweging. Het vergt stabiliteit in de schouders, core en benen om de halterstang gecontroleerd te tillen. Door regelmatig de barbell bench press uit te voeren, verbeter je je algehele spiercoördinatie en stabiliteit.
 8. Verhoogde botdichtheid: Krachttraining, waaronder de barbell bench press, helpt bij het verhogen van de botdichtheid. Tijdens het tillen van de halterstang wordt er spanning op de botten uitgeoefend, wat het lichaam aanzet tot het versterken van de botten. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die risico lopen op osteoporose of andere botgerelateerde aandoeningen.
 9. Verbeterde functionele bewegingen: De beweging van de barbell bench press heeft veel overlap met functionele bewegingen in het dagelijks leven, zoals duwen, tillen en gooien. Door deze oefening regelmatig te doen, kun je de kracht en coördinatie verbeteren die nodig zijn voor deze dagelijkse bewegingen.
 10. Mentale voordelen: Naast de fysieke voordelen kan de barbell bench press ook mentale voordelen bieden. Het behalen van persoonlijke kracht- en trainingsdoelen kan het zelfvertrouwen vergroten en een gevoel van voldoening geven. Bovendien kan krachttraining een positief effect hebben op de geestelijke gezondheid en stress verminderen.
 11. Verhoogde stofwisseling: Krachttraining, waaronder de barbell bench press, kan bijdragen aan een verhoogde stofwisseling. Naarmate je meer spiermassa opbouwt, zal je rustmetabolisme toenemen. Dit betekent dat je in rust meer calorieën verbrandt, wat kan helpen bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht.
 12. Sociale interactie: De barbell bench press wordt vaak uitgevoerd in sportscholen en fitnesscentra, wat de mogelijkheid biedt om in contact te komen met andere sporters. Dit kan leiden tot sociale interactie, het delen van kennis en het creëren van een ondersteunende trainingsomgeving.

Anatomie van de Bench Press

De bench press is een oefening waarbij een halter met gewichten op een bankje wordt opgetild vanuit een liggende positie. De oefening kan worden uitgevoerd met een rechte stang, halters of een Smith-machine. De beweging begint met de halter in de startpositie boven de borstkas, waarbij de armen gestrekt zijn en de ellebogen vergrendeld zijn.

Tijdens de uitvoering van de bench press bewegen de armen zich naar beneden terwijl de ellenbogen worden gebogen. Hierdoor wordt de halter naar de borst getrokken. Vervolgens wordt de halter weer omhoog geduwd door de armen te strekken en de ellenbogen te ontgrendelen. Dit heen en weer bewegen van de halter activeert verschillende spiergroepen in het bovenlichaam.

De belangrijkste spiergroepen die betrokken zijn bij de bench press

Borstspieren

De borstspieren, ook wel pectoralis major genoemd, zijn de belangrijkste spiergroep die worden gebruikt bij de bench press. Tijdens de bench press worden de borstspieren onder spanning gezet en uitgerekt wanneer de stang naar beneden wordt gebracht. Vervolgens worden de borstspieren gecontracteerd wanneer de stang omhoog wordt geduwd. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het uitvoeren van de bench press om de borstspieren volledig te activeren en te versterken.

Schouders

Bij de bench press worden ook de schouderspieren, ook wel deltaspieren genoemd, gebruikt. De schouderspieren helpen bij het omhoog duwen van de stang en worden vooral gebruikt bij het einde van de beweging. De schouderspieren kunnen ook extra belast worden door de bench press uit te voeren met een smalle grip.

Triceps

De triceps, de spieren aan de achterkant van de bovenarm, worden ook geactiveerd bij de bench press. De triceps worden vooral gebruikt bij het uitstrekken van de arm en het omhoog duwen van de stang.

Hoe werkt de bench press op de borstspieren, schouders en triceps?

De mate waarin elk van deze spiergroepen betrokken is, kan echter variëren afhankelijk van de techniek die wordt gebruikt. Bijvoorbeeld, door de handpositie te veranderen of door de hoek van de bank aan te passen, kan de nadruk meer op de borstspieren of de triceps worden gelegd.

Het is belangrijk om te onthouden dat de bench press een complexe oefening is die de nodige aandacht en zorg vereist om blessures te voorkomen. Een correcte uitvoering van de oefening en de juiste techniek zijn cruciaal om de voordelen ervan te maximaliseren en de risico’s te minimaliseren.

Uitvoeringstechniek

Het uitvoeren van oefeningen met gewichten is een effectieve manier om spieren op te bouwen, kracht te vergroten en een gezond lichaam te behouden. Een goede uitvoeringstechniek is hierbij essentieel.

Opstelling en Benodigdheden

Het kiezen van de juiste halterbank en stang

Bij het kiezen van een halterbank en stang is het belangrijk om rekening te houden met je trainingsdoelen en niveau. Voor beginners is het aan te raden om te beginnen met een verstelbare halterbank en een standaard halterstang van 1,8 meter. Deze zijn geschikt voor basisoefeningen zoals bankdrukken, squats en deadlifts.

Voor gevorderde lifters die serieus bezig zijn met krachttraining, kan een meer geavanceerde halterbank en een olympische halterstang van 2,2 meter de betere keuze zijn. Deze zijn ontworpen voor het uitvoeren van zwaardere oefeningen met meer gewicht, en bieden een hogere mate van stabiliteit en veiligheid.

Positionering van de halterbank en accessoires

Als je eenmaal de juiste halterbank en stang hebt gekozen, is het tijd om te beginnen met de opstelling. Begin met het plaatsen van de halterbank op een vlakke ondergrond, met voldoende ruimte aan beide zijden om de stang op te tillen en neer te leggen zonder tegen muren of andere voorwerpen aan te stoten.

Zorg er ook voor dat de halterbank in lijn staat met de stang, zodat je de stang gemakkelijk kunt oppakken en terugleggen zonder de halterbank te verplaatsen. Positioneer de bank zo dat je voldoende ruimte hebt om de oefeningen op de juiste manier uit te voeren en je lichaam veilig te houden tijdens de hele set.

Als je extra accessoires gebruikt, zoals halterschijven, weerstandsbanden of haltersluitingen, zorg er dan voor dat deze ook op de juiste manier zijn gepositioneerd. Halterschijven moeten stevig op de stang zijn bevestigd, terwijl weerstandsbanden veilig aan de stang moeten worden bevestigd om ongelukken te voorkomen.

Lichaamshouding en Greep

De ideale positie van het lichaam op de halterbank

De ideale positie van het lichaam op de halterbank kan variëren afhankelijk van het specifieke doel van de oefening en de persoonlijke voorkeur van de lifter. Over het algemeen zijn er echter een paar belangrijke richtlijnen die moeten worden gevolgd om de kans op blessures te minimaliseren en de effectiviteit van de oefening te maximaliseren.

Rugpositie

Een van de belangrijkste aspecten van de ideale lichaamshouding op de halterbank is de positie van de rug. Het is belangrijk om de natuurlijke kromming van de rug te behouden en ervoor te zorgen dat de onderrug niet hol of bol wordt tijdens de oefening. Om dit te bereiken moet je je schouderbladen naar elkaar toe trekken en je borst naar voren duwen. Dit zal de natuurlijke kromming van de rug behouden en voorkomen dat je rug overbelast raakt.

Voetpositie

De positie van de voeten op de grond is ook belangrijk voor de juiste lichaamshouding op de halterbank. Het is aan te raden om je voeten stevig op de grond te plaatsen en je knieën licht gebogen te houden. Dit zal je stabiliteit verbeteren en voorkomen dat je tijdens de oefening gaat wiebelen.

Hoofdpositie

Tot slot moet je ervoor zorgen dat je je hoofd in een neutrale positie houdt en niet te ver omhoog of omlaag kijkt. Dit zal de spanning op je nek verminderen en ervoor zorgen dat je je oefeningen veiliger kunt uitvoeren.

Verschillende greepbreedtes en hun effect op de spieren

Naast de juiste lichaamshouding is de greepbreedte ook van groot belang. De breedte van de greep bepaalt namelijk welke spieren er voornamelijk getraind worden.

Brede greep

Bij een brede greep (wijsvingers op de ringen van de halterstang) wordt voornamelijk de buitenste borstspier getraind. Dit komt doordat de buitenste borstspier meer geactiveerd wordt bij het naar buiten draaien van de armen.

Smalle greep

Bij een smalle greep (wijsvingers binnen de schouders op de halterstang) worden voornamelijk de binnenste borstspieren getraind. Daarnaast worden ook de triceps meer geactiveerd.

Normale greep

Bij een normale greep (wijsvingers op schouderbreedte op de halterstang) worden zowel de binnenste als de buitenste borstspieren getraind. Daarnaast worden de triceps en schouders ook geactiveerd.

Bewegingspatroon

Het neerlaten van de stang naar de borst

Het eerste deel van de bench press begint met het neerlaten van de stang naar de borst. Hierbij is het belangrijk om de juiste techniek toe te passen om letsel te voorkomen en de spieren optimaal te belasten. Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat je je schouderbladen naar achteren trekt en je borstkas omhoog brengt. Hierdoor wordt een solide basis gecreëerd om de stang op te laten rusten.

Als de stang op de borst rust, moet je ervoor zorgen dat deze op de juiste plek is geplaatst. De stang moet ongeveer ter hoogte van de tepellijn zijn. Dit zorgt voor de juiste verdeling van de belasting over de borstspieren. Laat de stang vervolgens rustig naar de borst zakken, waarbij je inademt. Let erop dat je ellebogen ongeveer een hoek van 90 graden vormen. Dit zorgt ervoor dat de belasting op de borstspieren blijft en niet naar de schouders wordt verplaatst.

Het opdrukken van de stang naar de startpositie

Het tweede deel van de bench press is het opdrukken van de stang naar de startpositie. Hierbij is het belangrijk om gecontroleerd te blijven en niet te snel te bewegen. Dit voorkomt dat de spieren overbelast raken en zorgt voor een betere spiergroei.

Begin door je ellebogen te strekken en de stang omhoog te duwen, waarbij je uitademt. Let erop dat je de stang omhoog duwt naar dezelfde hoogte als waarop je begon. Als je te hoog gaat, wordt de belasting op de schouders verplaatst, terwijl als je te laag gaat, de belasting op de triceps wordt verplaatst. Zorg er dus voor dat je de juiste hoogte aanhoudt om de borstspieren optimaal te belasten.

Ademhalingstechnieken en timing tijdens de bench press

Naast het bewegingspatroon van de bench press is ook de ademhaling belangrijk voor een optimale training. Adem in voordat je de stang neerlaat naar je borst en adem uit terwijl je de stang omhoog duwt naar de startpositie. Door deze ademhalingstechniek toe te passen, kun je je kracht en prestaties verbeteren tijdens de bench press.

Het is ook belangrijk om de juiste timing te gebruiken tijdens de bench press. Als je te snel beweegt of te veel herhalingen doet zonder pauze, kan dit leiden tot vermoeidheid en letsel.

Veiligheid en Juiste Vorm

Het voorkomen van blessures tijdens het uitvoeren van de bench press

De bench press is een oefening die veel van het bovenlichaam vraagt. Hierdoor kan het leiden tot verschillende blessures als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. De meest voorkomende blessures zijn schouder- en borstblessures, elleboogproblemen en verrekkingen van de spieren in de nek en rug.

Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het uitvoeren van de bench press. Een van de belangrijkste maatregelen is het gebruik van een geschikte trainingsbank die stevig en stabiel is. Zorg er ook voor dat je het juiste gewicht gebruikt en niet te zwaar gaat.

Het is ook belangrijk om op te warmen en te rekken voordat je begint met de bench press. Dit helpt om de spieren op te warmen en te voorkomen dat je spieren verrekt.

Aanbevelingen voor spotting en veiligheidsmaatregelen

Spotting is de term voor het helpen van iemand bij het tillen van gewichten, vooral bij oefeningen zoals de bench press waarbij de persoon die traint het risico loopt om vast te zitten onder het gewicht. Er zijn verschillende spotting technieken die kunnen worden gebruikt bij de bench press, waaronder hand-onder-hand spotting, hand-op-hand spotting en no-touch spotting.

Variaties van de Bench Press

Incline Bench Press

Uitleg van de uitvoering en de spieren die worden getarget

Het is belangrijk om de uitvoering van de bench press goed te begrijpen en te weten welke spieren er worden getarget. Bij de bench press worden voornamelijk de borstspieren (pectoralis major en minor), triceps en schouders (deltoids) getraind.

Om de borstspieren te targeten, is het belangrijk om de juiste uitvoering te hebben. Begin met het plaatsen van je handen op de halter, net buiten schouderbreedte. Houd je ellebogen dicht bij je zij en je schouderbladen naar achteren en omlaag. Adem in terwijl je de halter naar beneden laat zakken en adem uit terwijl je de halter omhoog duwt.

Verschillen ten opzichte van de traditionele bench press

Er zijn verschillende variaties van de bench press, waaronder de incline bench press, de decline bench press en de close-grip bench press. Elke variatie richt zich op verschillende spieren en kan helpen om de training af te wisselen.

Er zijn ook verschillende variaties op de standaard barbell bench press die gericht zijn op het werken aan specifieke spiergroepen. Zo kan de incline bench press helpen bij het ontwikkelen van de bovenste borstspieren en de voorkant van de schouders, terwijl de decline bench press de focus legt op de onderste borstspieren en de triceps. Daarnaast kan de close-grip bench press worden gebruikt om de triceps meer te belasten dan de borstspieren. Het is belangrijk om te variëren in het trainingsprogramma om alle spiergroepen voldoende te stimuleren en progressie te blijven boeken. Echter, het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken en veiligheidsmaatregelen te nemen om blessures te voorkomen.

Decline Bench Press


De decline bench press is een variatie op de traditionele bench press die zich richt op de onderste borstspieren en de triceps. Het is belangrijk om de juiste techniek en vorm te hebben om blessures te voorkomen en de spieren op de juiste manier te targeten.

Uitleg van de uitvoering en de spieren die worden getarget

Om de decline bench press correct uit te voeren, ga je op een speciaal decline bench press apparaat liggen. Je voeten worden vastgezet zodat je niet van het apparaat af glijdt. Je begint met het plaatsen van je handen op de halter, net buiten schouderbreedte. Houd je ellebogen dicht bij je zij en je schouderbladen naar achteren en omlaag. Adem in terwijl je de halter naar beneden laat zakken en adem uit terwijl je de halter omhoog duwt.

De decline bench press richt zich voornamelijk op de onderste borstspieren (pectoralis minor) en de triceps. Door de positie van het lichaam worden de schouders minder belast dan bij de traditionele bench press. Het is belangrijk om te onthouden dat de decline bench press een geavanceerde oefening is en dat het belangrijk is om de juiste techniek en vorm te hebben om blessures te voorkomen.

Verschillen ten opzichte van de traditionele bench press

Een belangrijk verschil tussen de traditionele bench press en de decline bench press is de hoek van het apparaat. Bij de traditionele bench press ligt het apparaat plat, terwijl bij de decline bench press het apparaat in een schuine hoek staat met het hoofd naar beneden. Dit heeft invloed op de spieren die worden getarget en kan helpen om de training af te wisselen en de spieren op verschillende manieren te belasten.

Met de juiste uitvoering en training kan de decline bench press een effectieve oefening zijn voor het opbouwen van spiermassa en kracht in het bovenlichaam. Zorg ervoor dat je altijd de nodige veiligheidsmaatregelen neemt en dat je niet te zwaar gaat met de gewichten. Raadpleeg indien nodig een professionele trainer voor de juiste techniek en training.

Close-Grip Bench Press

De close-grip bench press is een variatie op de traditionele bench press waarbij de handen dichter bij elkaar worden geplaatst op de halter. Dit richt zich voornamelijk op de triceps en kan helpen om kracht en spiermassa op te bouwen in de armen.

Uitleg van de uitvoering en de spieren die worden getarget

Om de close-grip bench press correct uit te voeren, begin je met het liggen op een platte bank. Plaats je handen op de halter, met je duimen om de halter heen gewikkeld. Je handen moeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar staan. Adem in terwijl je de halter naar beneden laat zakken, waarbij je ellebogen dicht bij je lichaam blijven. Adem uit terwijl je de halter weer omhoog duwt.

De close-grip bench press richt zich voornamelijk op de triceps, maar kan ook de borstspieren en de schouders helpen versterken. Door de handen dichter bij elkaar te plaatsen, wordt de nadruk gelegd op de triceps en wordt de spanning verminderd in de borstspieren.

Verschillen ten opzichte van de traditionele bench press

Een belangrijk verschil tussen de traditionele bench press en de close-grip bench press is de positie van de handen op de halter. Bij de traditionele bench press staan de handen breder uit elkaar en worden de borstspieren meer belast, terwijl bij de close-grip bench press de triceps meer belast worden.

Het is belangrijk om de juiste techniek en vorm te hebben bij het uitvoeren van de close-grip bench press om blessures te voorkomen. Begin met een lichter gewicht en werk geleidelijk aan naar zwaardere gewichten toe. Raadpleeg indien nodig een professionele trainer om de juiste techniek en training te leren.

Dumbbell Bench Press


De dumbbell bench press is een krachtoefening die vergelijkbaar is met de traditionele bench press, maar waarbij gebruik wordt gemaakt van dumbbells in plaats van een barbell. Deze oefening helpt bij het opbouwen van kracht en spiermassa in de borstspieren, triceps en schouders.

Uitleg van de uitvoering en de voordelen ten opzichte van de barbell bench press

Om de dumbbell bench press correct uit te voeren, begin je door op een platte bank te gaan liggen met een dumbbell in elke hand. Houd de dumbbells boven je borst vast met je armen gestrekt. Laat vervolgens de dumbbells langzaam zakken tot ze net onder de borstkas zijn. Adem in terwijl je dit doet. Duw de dumbbells vervolgens omhoog terwijl je uitademt, totdat je armen weer gestrekt zijn.

Een voordeel van de dumbbell bench press ten opzichte van de barbell bench press is dat het gebruik van dumbbells het mogelijk maakt om elke arm afzonderlijk te trainen, waardoor asymmetrie kan worden verholpen. Bovendien kunnen de bewegingsvrijheid en het bereik van de beweging groter zijn bij het gebruik van dumbbells, waardoor verschillende spieren kunnen worden geactiveerd.

Een ander voordeel van de dumbbell bench press is dat het de belasting op de polsen en ellebogen kan verminderen. Bij de barbell bench press wordt vaak een rechte stang gebruikt, die de polsen in een onnatuurlijke positie kan dwingen en extra druk op de ellebogen kan veroorzaken. Bij de dumbbell bench press is er meer flexibiliteit in de positie van de polsen en kunnen de ellebogen beter worden beschermd.

Smith Machine Bench Press

De Smith Machine Bench Press is een krachtoefening die wordt uitgevoerd op een Smith machine, een fitnessapparaat met een verticale stang waarop een horizontale halterstang kan worden bevestigd. Bij deze oefening wordt de halterstang op een vaste hoogte gehouden door de machine, waardoor de bewegingsvrijheid enigszins beperkt is.

Uitleg van de uitvoering en mogelijke voordelen en nadelen

Om de Smith Machine Bench Press correct uit te voeren, begin je door op de bank te gaan liggen en de halterstang vast te pakken met je handen iets breder dan schouderbreedte uit elkaar. Houd de ellebogen gebogen en laat de halterstang langzaam naar beneden zakken tot deze net boven de borstkas is. Duw de halterstang vervolgens omhoog tot je armen weer gestrekt zijn.

Een mogelijk voordeel van de Smith Machine Bench Press is dat de vaste hoogte van de halterstang het gemakkelijker kan maken om de juiste positie te behouden en de oefening veiliger te maken. Bovendien kan de machine helpen bij het stabiliseren van de halterstang, waardoor de spieren van de romp en schouders extra worden geactiveerd.

Een mogelijk nadeel van de Smith Machine Bench Press is dat de bewegingsvrijheid beperkt is en dat de oefening minder functioneel kan zijn dan de traditionele bench press met een losse halterstang. Daarnaast kan de vaste hoogte van de halterstang het moeilijker maken om het juiste bereik van beweging te bereiken en de borstspieren volledig te activeren.

Trainingsprogramma’s en Progressie

Beginners

Aanbevolen trainingsprogramma’s voor beginners

Voor beginners die net beginnen met krachttraining is het belangrijk om een trainingsprogramma te volgen dat is afgestemd op hun niveau en doelen. Hier zijn een paar aanbevolen trainingsprogramma’s voor beginners die geïnteresseerd zijn in de Smith Machine Bench Press:

 1. Full Body Workout: Dit programma omvat drie trainingen per week, waarbij elke training alle grote spiergroepen traint, inclusief de borstspieren met behulp van de Smith Machine Bench Press. Begin met lichtere gewichten en voer de intensiteit geleidelijk op naarmate je meer ervaring opdoet.
 2. Upper/Lower Split: Dit programma omvat vier trainingen per week, waarbij twee trainingen gericht zijn op het trainen van de bovenste helft van het lichaam en twee trainingen gericht zijn op het trainen van de onderste helft van het lichaam. De Smith Machine Bench Press kan worden opgenomen in de bovenlichaamstrainingen. Begin met lichtere gewichten en voer de intensiteit geleidelijk op naarmate je meer ervaring opdoet.
 3. Push/Pull/Legs Split: Dit programma omvat zes trainingen per week, waarbij elke training gericht is op het trainen van een specifieke spiergroep, zoals borst en triceps op push-dagen. De Smith Machine Bench Press kan worden opgenomen in de push-dagen. Begin met lichtere gewichten en voer de intensiteit geleidelijk op naarmate je meer ervaring opdoet.

Hoe de belasting en intensiteit geleidelijk te verhogen

Om de belasting en intensiteit geleidelijk te verhogen, is het belangrijk om een progressief overbelastingsplan te volgen. Dit houdt in dat je geleidelijk het gewicht, het aantal sets en/of herhalingen verhoogt om je spieren uit te dagen en te laten groeien. Het is belangrijk om niet te snel te gaan en je lichaam de tijd te geven om zich aan te passen aan de nieuwe belasting. Luister naar je lichaam en verhoog de belasting alleen als je je comfortabel voelt en de juiste techniek kunt behouden.

Gevorderden

Als gevorderde lifter kan het soms moeilijk zijn om verder te komen en plateau’s te doorbreken. Het kan daarom nuttig zijn om geavanceerde trainingsmethoden te gebruiken om je training naar een hoger niveau te tillen.

Geavanceerde trainingsmethoden om plateau’s te doorbreken

Een van de meest effectieve methoden voor gevorderde lifters is periodisering. Hierbij wordt je trainingsprogramma opgedeeld in verschillende periodes, waarbij de focus steeds op een ander aspect van de training ligt. Dit kan bijvoorbeeld een periode zijn waarin je je richt op kracht, gevolgd door een periode waarin je je meer richt op hypertrofie. Door regelmatig van focus te veranderen, voorkom je dat je lichaam gewend raakt aan je training en kun je blijven groeien.

Periodisering en variaties voor gevorderde lifters

Een andere effectieve methode is variatie in oefeningen en trainingsmethoden. Door regelmatig te variëren in oefeningen en trainingsmethoden blijf je je lichaam uitdagen en voorkom je dat je op een plateau blijft hangen. Zo kun je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een de-load week inplannen, waarbij je minder gewicht en minder intensief traint om je lichaam de kans te geven te herstellen en sterker terug te komen.

Veelgemaakte Fouten en Correcties

De bench press is een oefening die veel voorkomt in krachttraining en bodybuilding. Het is echter ook een oefening waarbij veel fouten gemaakt kunnen worden. Hieronder volgt een overzicht van veelgemaakte fouten bij de bench press en tips om deze fouten te corrigeren.

 1. Verkeerde elleboogpositie
  Een veelgemaakte fout bij de bench press is een verkeerde positie van de ellebogen. Wanneer de ellebogen te ver naar buiten staan, kan dit leiden tot schouderblessures. Wanneer de ellebogen te ver naar binnen staan, kan dit leiden tot een beperkte bewegingsuitslag en verminderde kracht.
  Correctie: Houd de ellebogen onder een hoek van ongeveer 45 graden ten opzichte van het lichaam. Dit zorgt voor de juiste balans tussen kracht en bewegingsuitslag.
 2. Verkeerde gripbreedte
  Een verkeerde gripbreedte kan leiden tot een verminderde kracht en een beperkte bewegingsuitslag. Een te brede grip kan leiden tot overbelasting van de schouders, terwijl een te smalle grip kan leiden tot overbelasting van de ellebogen.
  Correctie: Houd de handen op een afstand van ongeveer schouderbreedte. Dit zorgt voor een goede balans tussen kracht en bewegingsuitslag.
 3. Verkeerde rugpositie
  Een verkeerde rugpositie kan leiden tot een verminderde kracht en een verhoogd risico op blessures. Een holle rug kan leiden tot overbelasting van de onderrug, terwijl een te bolle rug kan leiden tot overbelasting van de schouders.
  Correctie: Zorg voor een neutrale rugpositie, waarbij de onderrug lichtjes hol is en de schouderbladen naar achteren en omlaag worden getrokken.
 4. Onvoldoende stabiliteit van de schouders
  Een gebrek aan stabiliteit van de schouders kan leiden tot blessures aan de schouders en verminderde kracht.
  Correctie: Train de stabiliteit van de schouders door oefeningen zoals de face pull en de shoulder press uit te voeren.
 5. Onvoldoende nadruk op de borstspieren
  Een veelgemaakte fout bij de bench press is dat de nadruk te veel op de triceps wordt gelegd en te weinig op de borstspieren.
  Correctie: Verlaag de stang naar de onderkant van de borstkas in plaats van naar de bovenkant van de borstkas. Hierdoor worden de borstspieren meer geactiveerd.

Supplementen en Voeding

Supplementen die de prestaties bij de bench press kunnen ondersteunen

 1. Creatine: Creatine is een van de meest onderzochte en effectieve supplementen voor krachttraining. Het kan helpen bij het verbeteren van de prestaties bij de bench press door de spierkracht en spiermassa te vergroten.
 2. Cafeïne: Cafeïne is een stimulerend middel dat kan helpen bij het verhogen van de energie en focus tijdens de training. Het kan ook de pijn in de spieren verminderen en de vermoeidheid vertragen.
 3. Beta-alanine: Beta-alanine is een aminozuur dat kan helpen bij het verminderen van de vermoeidheid van de spieren tijdens de training. Het kan ook helpen bij het verhogen van de uithoudingsvermogen van de spieren en het verbeteren van de prestaties bij de bench press.
 4. BCAA’s: BCAA’s (branched-chain amino acids) zijn aminozuren die kunnen helpen bij het verminderen van de spierafbraak tijdens de training en het bevorderen van het herstel na de training. Dit kan bijdragen aan de verbetering van de prestaties bij de bench press.

Aanbevolen voedingsrichtlijnen voor krachttraining

 1. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw en herstel. Het is aanbevolen om ongeveer 1,6-2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere vlees, vis, eieren, zuivelproducten en plantaardige eiwitbronnen.
 2. Koolhydraten: Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het lichaam tijdens de training. Het is belangrijk om voldoende koolhydraten te consumeren om de glycogeenvoorraden in de spieren aan te vullen. Voor de meeste mensen wordt een inname van 3-5 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht per dag aanbevolen.
 3. Vetten: Vetten zijn belangrijk voor de opname van voedingsstoffen en het handhaven van de hormoonbalans in het lichaam. Het is aanbevolen om ongeveer 20-30% van de dagelijkse calorieën uit vetten te halen.
 4. Hydratatie: Hydratatie is essentieel voor de prestaties en het herstel van het lichaam. Het is aanbevolen om voldoende water te drinken voor, tijdens en na de training. De exacte hoeveelheid hangt af van verschillende factoren, zoals de intensiteit van de training, de lichaamsgrootte en de omgevingstemperatuur.

Samenvatting en Aanbevelingen

Belangrijkste voordelen van de barbell bench press

 1. Verhoogt spierkracht en -massa
 2. Traint meerdere spiergroepen tegelijkertijd
 3. Kan helpen bij het verbeteren van de lichaamshouding
 4. Stimuleert de stofwisseling en vetverbranding
 5. Helpt bij het vergroten van de botdichtheid
 6. Kan helpen bij het verminderen van het risico op blessures

Trainingsfrequentie en sets/reps-schema

Hoe vaak je de barbell bench press moet doen, hangt af van je trainingsdoelen en ervaringsniveau. Over het algemeen wordt aangeraden om de borstspieren minimaal één keer per week te trainen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor sets/reps-schema’s, afhankelijk van je doelen:

 • Kracht: 3-6 sets van 1-5 herhalingen, met een zwaar gewicht en lange rustperiodes tussen de sets.
 • Spiermassa: 3-5 sets van 6-12 herhalingen, met een gemiddeld gewicht en kortere rustperiodes tussen de sets.
 • Uithoudingsvermogen: 2-3 sets van 12-20 herhalingen, met een licht gewicht en minimale rust tussen de sets.

Tips voor het opbouwen van kracht en spiermassa met de bench press

 • Verhoog geleidelijk het gewicht en weerstand van de barbell bench press.
 • Focus op een goede vorm en techniek om blessures te voorkomen.
 • Voer verschillende variaties van de bench press uit, zoals incline bench press en decline bench press, om verschillende spieren te trainen.
 • Werk aan het vergroten van je gripkracht, wat je helpt om meer gewicht te tillen.
 • Combineer de bench press met andere oefeningen voor een volledige borsttraining, zoals push-ups, fly’s, en dips.

Mogelijkheden voor variatie en progressie in het trainingsprogramma

Om het meeste uit je barbell bench press te halen, kun je variaties en progressieve overbelasting toevoegen aan je trainingsprogramma. Hier zijn enkele suggesties:

 • Gebruik verschillende grepen, zoals de brede, smalle, of medium greep.
 • Voeg extra gewicht toe met behulp van halters of gewichtsschijven.
 • Varieer de hoek van de bench, zoals de incline, decline, of flat bench.
 • Combineer de barbell bench press met andere borstoefeningen, zoals push-ups en fly’s.
 • Pas je tempo aan door de lift langzamer of sneller uit te voeren.

Het belang van goede techniek, veiligheid en blessurepreventie

Het is essentieel om een goede techniek te gebruiken bij het uitvoeren van de barbell bench press om blessures te voorkomen. Hier zijn enkele belangrijke tips om in gedachten te houden:

 • Zorg voor een goede lichaamshouding door je rug en billen op de bank te houden en je voeten stevig op de grond te plaatsen.
 • Houd je ellebogen in een hoek van 45 graden ten opzichte van je lichaam en breng de barbell naar beneden totdat deze je borstspieren raakt.
 • Duw de barbell omhoog terwijl je uitademt en span je borstspieren, triceps, en schouders aan.
 • Gebruik een spotter voor extra veiligheid en ondersteuning.

Naast het volgen van een goede techniek, zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om blessures te voorkomen tijdens het uitvoeren van de barbell bench press. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 • Begin met een licht gewicht en werk geleidelijk omhoog.
 • Gebruik de juiste uitrusting, zoals een goede sportschoenen, handschoenen, en een riem.
 • Verhoog geleidelijk de trainingsintensiteit en vermijd overbelasting.
 • Rust voldoende uit tussen de trainingen om spierherstel en -groei te bevorderen.

Veelgestelde Vragen (FAQ’s)

 1. Wat is het verschil tussen de barbell bench press en de dumbbell bench press?
  • De barbell bench press wordt uitgevoerd met een halterstang, terwijl de dumbbell bench press wordt uitgevoerd met dumbbells in elke hand. De barbell bench press maakt gebruik van beide armen tegelijk, terwijl de dumbbell bench press meer stabilisatie vereist omdat elke arm afzonderlijk werkt.
 2. Is de bench press geschikt voor vrouwen?
 3. Hoe kan ik mijn bench press maximaal verbeteren?
  • Om je bench press te verbeteren, kun je focussen op progressieve overload door geleidelijk het gewicht te verhogen. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan je techniek, spierkracht en stabilisatie. Variaties, zoals de incline en close-grip bench press, kunnen ook helpen om specifieke spiergroepen te versterken en kracht op te bouwen.
 4. Kan ik de bench press thuis doen zonder een halterbank?
  • Hoewel een halterbank ideaal is voor de bench press, kun je deze oefening ook aanpassen zonder een bank. Je kunt bijvoorbeeld de vloer gebruiken als steun voor je rug en dumbbells of een barbell gebruiken om de beweging uit te voeren. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en ervoor te zorgen dat je een veilige omgeving hebt om te trainen.
 5. Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij de bench press?
  • Enkele veelvoorkomende fouten zijn het laten zakken van de stang naar de nek in plaats van de borst, het overmatig hol of bol maken van de rug, het optillen van de heupen van de bank, en het gebruik van te veel gewicht zonder de juiste controle. Het is essentieel om de juiste vorm en techniek te leren en de oefening geleidelijk op te bouwen.
 6. Moet ik een spotter hebben tijdens het uitvoeren van de bench press?
  • Hoewel het niet absoluut noodzakelijk is, wordt het sterk aanbevolen om een spotter te hebben bij het uitvoeren van de bench press, vooral bij zware gewichten. Een spotter kan je helpen bij het liften van de stang als je moeite hebt of als je de stang niet meer kunt beheersen. Dit zorgt voor extra veiligheid en helpt blessures te voorkomen.
 7. Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie met de bench press?
  • Het tijdsbestek om resultaten te zien met de bench press varieert per persoon. Met consistente training, goede voeding en voldoende rust kun je na enkele weken tot maanden verbeteringen in kracht en spiermassa waarnemen. Houd er rekening mee dat het proces van spieropbouw tijd kost.
 1. Kan de bench press helpen bij het verbeteren van mijn andere krachtoefeningen?
  • Ja, de bench press kan zeker bijdragen aan het verbeteren van andere krachtoefeningen. Door de focus op de borst, schouders en triceps tijdens de bench press, worden deze spieren sterker, wat gunstig kan zijn bij oefeningen zoals push-ups, overhead presses en dips.
 2. Is de bench press geschikt voor mensen met rugproblemen?
  • Mensen met rugproblemen moeten voorzichtig zijn bij het uitvoeren van de bench press. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en eventuele pijn of ongemak in de rug te vermijden. Raadpleeg indien nodig een medische professional of een ervaren trainer voor advies over aangepaste technieken of alternatieve oefeningen.
 3. Wat zijn alternatieven voor de bench press als ik geen toegang heb tot een halterbank?
  • Als je geen toegang hebt tot een halterbank, zijn er alternatieve oefeningen die je kunt doen om de borst, schouders en triceps te trainen. Enkele opties zijn push-ups, dumbbell presses op een stabiele bank, weerstandsbandborstpers en dips tussen parallelle staven. Deze oefeningen kunnen effectieve substituten zijn als je geen halterbank hebt.

Met deze uitgebreide gids en een goed begrip van de barbell bench press, ben je goed uitgerust om deze populaire oefening op een effectieve en veilige manier uit te voeren. Vergeet niet dat consistentie, progressieve overload en juiste techniek de sleutels zijn tot succes in je kracht- en spieropbouwreis. Veel succes met je trainingen!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie