Supplementen 2

Ashwagandha en Bodybuilding: Een Complete Gids

Ashwagandha

De kracht van de natuurlijke aanvulling

Ashwagandha is de laatste jaren steeds populairder geworden in de bodybuildingwereld vanwege de vele voordelen die het kan bieden voor de gezondheid en prestaties. Het is een adaptogeen kruid dat traditioneel wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde en wordt verondersteld om de weerstand tegen stress te verhogen en de hormoonbalans te ondersteunen.

Een van de belangrijkste voordelen van ashwagandha voor bodybuilders is het vermogen om het testosteronniveau te verhogen en de spiermassa te vergroten. Dit kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van stoffen zoals withanolides en saponinen in het kruid, die de synthese van eiwitten in de spieren kunnen verhogen en de spiergroei kunnen stimuleren.

Bovendien kan ashwagandha ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn, wat vooral nuttig kan zijn na intensieve trainingssessies. Het kan ook de energie en uithoudingsvermogen verhogen, waardoor bodybuilders harder kunnen trainen en langer kunnen volhouden tijdens de training.

Al met al lijkt ashwagandha een veelbelovende aanvulling te zijn voor bodybuilders die hun prestaties willen verbeteren en hun algehele gezondheid willen ondersteunen. Er is echter meer onderzoek nodig om de volledige reikwijdte van de voordelen van ashwagandha voor bodybuilding te bepalen.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een plant die voornamelijk voorkomt in India, Pakistan en Sri Lanka. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt.

De plant heeft groene, ovale bladeren en produceert kleine, geurloze bloemen die later uitgroeien tot oranje-rode bessen. De wortels van de ashwagandha-plant zijn het meest waardevol en worden vaak gedroogd en vermalen tot een fijn poeder dat wordt gebruikt in supplementen en medicijnen.

De geschiedenis van ashwagandha gaat terug tot de oudheid, waar het werd gebruikt als een adaptogeen middel om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress en vermoeidheid. Het werd ook beschouwd als een afrodisiacum en werd gebruikt om de seksuele prestaties te verbeteren.

De belangrijkste actieve ingrediënten in ashwagandha zijn withanolides, die worden beschouwd als de belangrijkste bron van de gezondheidsvoordelen van de plant. Andere belangrijke verbindingen zijn saponinen, alkaloïden, flavonoïden en antioxidanten.

Wat betreft de voedingswaarde, is ashwagandha een goede bron van ijzer, calcium en vitamine D. Het bevat ook koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels, evenals verschillende andere voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid en welzijn.

Over het algemeen wordt ashwagandha beschouwd als veilig voor de meeste mensen wanneer het wordt ingenomen zoals voorgeschreven. Echter, zoals met elk supplement of medicijn, is het belangrijk om te overleggen met een arts voordat u begint met het nemen van ashwagandha, vooral als u al medicijnen gebruikt of een medische aandoening heeft.

Voordelen van Ashwagandha voor Bodybuilding

Ashwagandha heeft verschillende voordelen voor bodybuilders, waaronder:

 1. Verhoogde kracht en spiermassa: Ashwagandha kan de aanmaak van spiereiwitten bevorderen en de spierkracht en -massa vergroten. Dit kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van stoffen zoals withanolides en saponinen, die de synthese van eiwitten in de spieren kunnen verhogen en de spiergroei kunnen stimuleren.
 2. Verminderde vermoeidheid en hersteltijd: Ashwagandha kan vermoeidheid en spierpijn verminderen, waardoor bodybuilders harder kunnen trainen en minder tijd nodig hebben om te herstellen tussen de trainingen door. Dit kan ook de trainingsintensiteit en -duur verhogen.
 3. Verbeterde cardiovasculaire prestaties: Ashwagandha kan de bloedtoevoer naar de spieren verhogen, wat kan resulteren in verbeterde cardiovasculaire prestaties en uithoudingsvermogen tijdens de training. Dit kan ook de algehele gezondheid van het hart en de bloedvaten verbeteren.
 4. Verminderde ontstekingen: Ashwagandha heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en spierpijn na intensieve trainingen. Dit kan ook de algehele gezondheid en welzijn bevorderen.

Over het algemeen kan ashwagandha een waardevolle aanvulling zijn voor bodybuilders die hun prestaties willen verbeteren en hun algehele gezondheid willen ondersteunen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat supplementen alleen niet voldoende zijn en dat een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en goede voeding essentieel is voor het behalen van optimale resultaten.

Hoe werkt Ashwagandha in het lichaam?

Ashwagandha werkt op verschillende manieren in het lichaam, waaronder:

 1. Interactie met hormonen en neurotransmitters: Ashwagandha kan de niveaus van hormonen zoals testosteron en cortisol reguleren, wat kan leiden tot verhoogde spiermassa en verlaagde stressniveaus. Daarnaast kan ashwagandha ook de werking van neurotransmitters zoals GABA en serotonine beïnvloeden, die belangrijk zijn voor een goede stemming en slaap.
 2. Beïnvloeding van energie- en stofwisselingsprocessen: Ashwagandha kan de energieproductie in de cellen verhogen en de stofwisseling stimuleren, waardoor het lichaam meer energie heeft om te trainen en sneller herstelt na inspanning. Dit kan ook helpen om het lichaamsgewicht en de vetmassa te verminderen.
 3. Mogelijke effecten op DNA en celregeneratie: Sommige studies suggereren dat ashwagandha de telomeren, die zich aan het einde van chromosomen bevinden en een rol spelen bij celveroudering, kan verlengen en zo de celregeneratie kan stimuleren. Daarnaast kan ashwagandha ook antioxidanteigenschappen hebben die het lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en celbeschadiging kunnen verminderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de werking van ashwagandha nog niet volledig is begrepen en dat meer onderzoek nodig is om de exacte mechanismen te begrijpen.

Onderzoek naar de effectiviteit van Ashwagandha

Er zijn verschillende wetenschappelijke studies uitgevoerd naar de effectiviteit van ashwagandha voor bodybuilding en sportprestaties. Hieronder volgt een overzicht van enkele van deze studies en hun resultaten:

 • In een studie uit 2015 werden 57 mannen met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar gedurende acht weken verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg dagelijks 300 milligram ashwagandha-extract, terwijl de andere groep een placebo kreeg. Aan het einde van de studie vertoonde de ashwagandha-groep een significant grotere toename in spierkracht en -massa dan de placebogroep.
 • Een andere studie uit 2018 onderzocht de effecten van ashwagandha bij 25 getrainde mannen gedurende twaalf weken. De mannen werden verdeeld in twee groepen: de ene groep kreeg dagelijks 300 milligram ashwagandha-extract, terwijl de andere groep een placebo kreeg. Aan het einde van de studie vertoonde de ashwagandha-groep een significante toename in spierkracht en -massa en een afname van lichaamsvetpercentage.
 • In een studie uit 2019 werden 48 mannen en vrouwen met overgewicht gedurende acht weken verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg dagelijks 300 milligram ashwagandha-extract, terwijl de andere groep een placebo kreeg. Aan het einde van de studie vertoonde de ashwagandha-groep een significante afname van lichaamsvetpercentage en een verbetering van de cardiovasculaire prestaties.

Hoewel deze studies suggereren dat ashwagandha effectief kan zijn voor het verbeteren van sportprestaties en bodybuilding, is het belangrijk om de studiekwaliteit kritisch te evalueren. Sommige van deze studies waren bijvoorbeeld kleinschalig en hadden een korte duur, waardoor het moeilijk is om conclusies te trekken over de lange termijn effecten en veiligheid van ashwagandha. Daarnaast waren sommige studies gefinancierd door fabrikanten van ashwagandha-supplementen, wat de objectiviteit van de resultaten kan beïnvloeden.

Concluderend kan worden gesteld dat meer grootschalige en langdurige studies nodig zijn om de effectiviteit en veiligheid van ashwagandha voor bodybuilding en sportprestaties volledig te begrijpen en te bevestigen.

Risico’s en bijwerkingen van Ashwagandha gebruik

Hoewel ashwagandha over het algemeen als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, zijn er enkele risico’s en bijwerkingen die moeten worden overwogen bij het gebruik ervan.

Interactie met medicijnen en andere supplementen: Ashwagandha kan de werking van sommige medicijnen beïnvloeden, waaronder medicijnen voor diabetes, bloeddruk en immunosuppressiva. Daarom is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u ashwagandha gebruikt als u medicijnen gebruikt.

Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ontwikkelen op ashwagandha. Als u symptomen van een allergische reactie ervaart, zoals huiduitslag, jeuk of ademhalingsproblemen, stop dan onmiddellijk met het gebruik van ashwagandha en zoek medische hulp.

Mogelijke negatieve effecten op de gezondheid bij overmatig gebruik: Overmatig gebruik van ashwagandha kan soms leiden tot bijwerkingen zoals diarree, misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en niet te veel ashwagandha te gebruiken.

Over het algemeen is ashwagandha veilig voor de meeste mensen bij gebruik volgens de aanbevolen doseringen. Raadpleeg echter altijd uw arts voordat u ashwagandha gebruikt, vooral als u medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen heeft.

Hoe Ashwagandha te gebruiken als supplement voor Bodybuilding

Als je Ashwagandha als supplement wilt gebruiken voor bodybuilding, zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

Dosering en timing: De aanbevolen dosering voor Ashwagandha is meestal tussen 300 en 500 mg per dag, maar het kan variëren afhankelijk van het product en de specifieke behoeften van het individu. Het is belangrijk om de instructies op het etiket van het supplement te volgen en de aanbevolen dosis niet te overschrijden. De timing van de inname kan ook belangrijk zijn, aangezien sommige studies suggereren dat Ashwagandha het best kan worden ingenomen voor het slapengaan om de slaap en het herstel te verbeteren.

Combinaties met andere supplementen: Ashwagandha kan veilig worden gecombineerd met andere supplementen die vaak worden gebruikt door bodybuilders, zoals eiwitsupplementen, creatine en BCAA’s. Het is echter belangrijk om de doseringen en timing van elk supplement zorgvuldig af te stemmen om mogelijke interacties te voorkomen.

Verschillende vormen van supplementen: Ashwagandha is verkrijgbaar in verschillende vormen van supplementen, waaronder poeder, capsules, pillen en tincturen. De keuze voor een specifieke vorm hangt af van persoonlijke voorkeuren en gemak. Poeder kan bijvoorbeeld worden toegevoegd aan smoothies of maaltijden, terwijl capsules en pillen gemakkelijker in te nemen zijn voor onderweg.

Het is belangrijk om te onthouden dat supplementen geen vervanging zijn voor een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en goede voeding. Het is altijd het beste om professioneel advies te raadplegen voordat u begint met het nemen van nieuwe supplementen, vooral als u medicijnen gebruikt of een bestaande medische aandoening heeft.

Ashwagandha en voeding

De rol van voeding is belangrijk bij het maximaliseren van de voordelen van Ashwagandha. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gezond en uitgebalanceerd dieet hebt dat rijk is aan voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de opbouw van spiermassa en energieproductie.

Er zijn geen negatieve interacties tussen Ashwagandha en bepaalde voedingsstoffen bekend. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat Ashwagandha supplementen mogelijk additieven bevatten die mogelijk niet geschikt zijn voor mensen met bepaalde allergieën of dieetbeperkingen. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts voordat je Ashwagandha supplementen gebruikt en let op de ingrediëntenlijst van het supplement.

Daarnaast kan het helpen om voedingsmiddelen te vermijden die de opname van Ashwagandha kunnen belemmeren, zoals voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytaten, oxalaten en tannines. Deze stoffen kunnen zich binden aan mineralen en deze minder beschikbaar maken voor het lichaam. Het kan daarom nuttig zijn om Ashwagandha te combineren met voedingsmiddelen die de opname van mineralen kunnen verbeteren, zoals vitamine C-rijke voedingsmiddelen.

Waar te koop en kosten

Ashwagandha-supplementen zijn verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen, natuurwinkels en online winkels. Er zijn verschillende merken en vormen beschikbaar, waaronder capsules, poeders en tincturen. Hieronder volgen enkele populaire merken van ashwagandha-supplementen:

 • Now Foods Ashwagandha
 • Jarrow Formulas Ashwagandha
 • Swanson Ashwagandha
 • Nature’s Way Ashwagandha

De prijzen variëren afhankelijk van de dosering en de vorm van het supplement. Over het algemeen kosten ashwagandha-supplementen tussen de €10 en €30 per flesje of potje, afhankelijk van het merk en de verpakking. Online retailers zoals bol.com, Holland & Barrett en Body & Fit bieden ashwagandha-supplementen aan.

Het is belangrijk om bij het kopen van ashwagandha-supplementen de ingrediëntenlijst en de dosering te controleren en ervoor te zorgen dat u het supplement koopt bij een gerenommeerde verkoper.

Veelgestelde vragen over Ashwagandha en Bodybuilding

 1. Kan Ashwagandha helpen bij het verliezen van gewicht?

Ashwagandha kan helpen bij het verminderen van lichaamsvet en het verbeteren van de stofwisseling, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies. Echter, Ashwagandha is geen wondermiddel en moet worden gecombineerd met een gezonde levensstijl, inclusief een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, om de beste resultaten te behalen.

 1. Is Ashwagandha veilig voor vrouwen en kinderen?

Ashwagandha wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor volwassenen, inclusief vrouwen en mannen. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van Ashwagandha voor kinderen en zwangere vrouwen. Het is daarom raadzaam om medisch advies te vragen voordat Ashwagandha wordt ingenomen door kinderen en zwangere vrouwen.

 1. Hoe lang duurt het voordat de effecten van Ashwagandha zichtbaar zijn?

De tijd die nodig is om de effecten van Ashwagandha te ervaren, kan verschillen afhankelijk van de persoon en de specifieke toepassing. Sommige mensen melden dat ze binnen enkele dagen of weken de effecten van Ashwagandha ervaren, terwijl anderen langer nodig hebben. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat consistent gebruik van Ashwagandha en naleving van de juiste dosering en timing kan bijdragen aan het maximaliseren van de voordelen.

 1. Is Ashwagandha doping?

Ashwagandha wordt niet beschouwd als een verboden stof in de meeste sporten. Het is echter belangrijk om de regels van elke sportorganisatie te controleren om te verzekeren dat Ashwagandha geen deel uitmaakt van de lijst van verboden stoffen.

Conclusie

Ashwagandha kan een waardevol supplement zijn voor bodybuilders vanwege de potentiele voordelen zoals het reguleren van hormonen en neurotransmitters, het verhogen van energie- en stofwisselingsprocessen en het stimuleren van celregeneratie. Echter, er zijn ook risico’s en mogelijke bijwerkingen, zoals interacties met medicijnen en allergische reacties. Het is daarom belangrijk om voor gebruik een arts te raadplegen en de dosering en timing te volgen zoals aanbevolen.

Hoewel er al veel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit en veiligheid van Ashwagandha, zijn er nog steeds veel onbeantwoorde vragen en mogelijke toekomstige onderzoeksrichtingen. Meer studies zijn nodig om de optimale dosering en timing te bepalen, evenals de langetermijneffecten en interacties met andere supplementen en voeding.

Misschien vind je dit ook leuk

2 Reacties

Geef een reactie